НОВИНИ

​Прокурори ще проверяват кметството в Галиче

По разпореждане на главния прокурор - Окръжната прокуратура във Враца започва мащабна проверка на кмета на село Галиче. Тя ще обхване периода от началото на предишния мандат на Ценко Чоков досега. Проверката идва ден, след протеста на жителите на Галиче срещу Ценко Чоков и семейството му. Недоволството на хората беше провокирано от пускането от ареста на сина на кмета - Мартин Чоков, обвинен за побой.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:41, 25.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Проверката ще обхване седем направления от работата на кмета, за които има сигнали в прокуратурата. Решението за нея е взето след като обвинители от Върховната касационна прокуратура направиха на място пълна ревизия на проверките и досъдебните производства, свързани с Ценко Чоков и членове на семейството му.

БНТ: Има ли данни там умишлено примерно да са бавени дела, проверки срещу кмета, хората да ги е страх?
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Няма установено забавяне в действията на прокурорите, установено е за съжаление промяна на показанията на свидетелите.

Ще се проверява дали в Галиче са извършвани незаконни адресни регистрации, свързани с изборите. Ревизия ще има за изпълнението на бюджета на кметството и стопанисването на общинските имоти.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Имаме съмнения, че определени имоти, които са предоставени за ползване за определена дейност, всъщност се ползват за друга дейност, в полза на частни лица.

Прокуратурата ще изследва дали Чоков е действал законосъобразно, когато е използвал полицейските правомощия, които има като селски кмет. Специално внимание ще бъде отделено на това как е било организирано опазването на селскостопанското имущество. Ще се проверят и сигнали, свързани с нотариални заверки.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Имаме сигнали затова, че има положени подписи неистински, които обаче кметът е заверил нотариално като положени пред него, което е състав на престъпление - т.нар. лъжливо документиране.

Прокурорите и полицаите, които влизат в село Галиче, имат указания - ако установят данни за извършено престъпление да образуват дела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1 милион лева данъци са внесени предварително
1 милион лева данъци са внесени предварително
Засилен контрол в училищата в Сливен след убийството на 15-годишната Симона
Засилен контрол в училищата в Сливен след убийството на 15-годишната Симона