НОВИНИ

Прокурорите на Германия и Испания ще се съвещават по случая „Пучдемон“

Прокурорите на Германия и Испания планират скорошна среща в Хага, за да обсъдят екстрадирането на Карлес Пучдемон. Мадрид иска бившият ръководител на каталунското правителство Карлес Пучдемон, да бъде екстрадиран от Германия, съобщиха официални лица на страните в четвъртък.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:49, 12.04.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света
прокурорите германия испания съвещават случая пучдемон

Срещата ще се проведе в централата на „Евроджъст“, съдебната агенция на Европейския съюз. За това съобщи испански източник на съдебната система пред АФП. Тя ще включва прокурори от двете страни, както и служители на „Евроджъст“ от Испания и Германия, добави източникът. Срещата може да се проведе в четвъртък и /или петък.

В Германия говорителят на прокуратурата потвърди, че „в Хага се планират разговори между испанските власти и представители на прокуратурата в Шлезвиг-Холщайн“. Те не са предоставили повече подробности.

Срещата идва след като съдът в Шлезвиг-Холщайн на 6 април отхвърли екстрадирането на Пучдемон в Испания. Обвиненията към него са, че е имал участие в сепаратистки натиск над Каталуния. Той беше свободен под гаранция. Съдът реши, че бунтът не е наказуем според германското законодателство и че най-близката еквивалентна присъда е за измяна и не е приложима, защото действията на Пучдемон не са били съпроводени с насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов се срещна с Денис Звиздич
Премиерът Бойко Борисов се срещна с Денис Звиздич
Започва фестивалът за документално кино „Master of art“
Започва фестивалът за документално кино „Master of art“