НОВИНИ

Промени на европейската политическа карта

Преди изборите за Европейски парламент догодина, на Стария континент се открояват две важни тенденции - социалдемократите продължават да губят подкрепата на избирателите, а Зелените я печелят. През изминалата неделя се проведоха избори в Бавария, Белгия и Люксембург, които по убедителен начин потвърдиха успеха на Зелените. Същевременно социалдемократите в цяла Европа все по-трудно привличат симпатии. Според последните проучвания в Германия те се смаляват до четвърта политическа сила.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:43, 19.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Европейската социалдемокрация е може би в най-тежката си криза. Отминали са времената на Тони Блеър и Герхард Шрьодер, които вдъхваха сила в центъра на политическия спектър и малко по-ляво от него. Сега изглежда изключено прогресивният алианс от социалисти и демократи да излезе като победител на европейските избори. Заплахата от драматична загуба е реална. Все още не е известно кой ще води листата им в предизборната борба. След Франция, Италия , Австрия сега и в Германия те преживяват срив на доверие.

Зелените изненадващо се отърсват от облика на традиционна опозиция. И в Бавария, и в Белгия, и в Люксембург печелят с ясни позиции. Хората все повече отдават значение на опазването на околната среда, защото климатичните промени ги засягат. За разлика от други партии, които са под натиск на крайнодесните, зелените се застъпват активно за ценности като толерантност и откритост.

Антон Бьомер, привърженик на Зелените в Германия: "Преди 32 години спорехме с Франц Йозеф Щраус и Зелените бяха третирани почти като прокажени.Изборните резултати сега показват, че демокрацията е жива и че промени са възможни".

Най-отчетливи новите тенденции са в Германия - най-голямата европейска държава с най-големия брой избиратели. Ако изборите бяха вчера, днес социал-демократите щяха да са едва четвърта политическа сила. А втори щяха да са Зелените. За консерваторите първото място все още е резервирано. В Германия обаче предстоят избори на 28 октомври в провинция Хесен. Ако и там резултатите са драматични, ще следват оставки и промени, които сега дори е невъзможно да бъдат предвидени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата публична прожекция на филма на БНТ Първото семейство
Първата публична прожекция на филма на БНТ "Първото семейство"
ЕК: Учениците в България са на последно място по четене, математика и науки
ЕК: Учениците в България са на последно място по четене, математика и науки