Тютюнев склад на булевард „Христо Ботев" в Пловдив ще бъде съборен, а движението днес и утре ще бъде спряно в едната посока. Сградата е опасна и има заповед за премахването, но процедурата беше спряна за 4 години заради обжалване.

Пловдив

Премахването на опасната сграда се забави с години заради делата в Административния съд, които собствениците заведоха. В сградата вече не живеят и клошари, които преди време бяха тук, тъй като тя е опасна за обитаване.

Складът няма статут на паметник на културата, но е част от исторически ансамбъл - съобщиха от районната администрация. Това е потвърдено от института за недвижимо наследство към Министерството на културата. Преди пет години кметът на район „Централен" издал заповед за събаряне, но процедурите спрели реалните действия.

Георги Титюков - заместник-кмет на Пловдив: Аз се радвам, че макар и късно, наистина ще бъде обезопасена там територията около него и че тази заповед може би е изиграла ролята на катализатор на ускорител на процесите между съсобствениците да се разберат.

Хората от квартала имат различни мнения за съдбата на сградата.

Собствениците на сградата съобщиха, че ще финансират събарянето, както и че ще оставят някои от фасадите и трафопост, който захранва с електричество част от квартала.