Без номера пред партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетините на избори. Това предвиждат предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени в парламента днес от председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и депутатите от "Обединени патриоти" Христиан Митев, Емил Димитров и Искрен Веселинов.

Преференциалният вот ни дава шанс да пренаредим листата и да подкрепим нашият фаворит, но той създаде и феномена 15:15. А именно - избирателят да посочи като преференция човекът, чиито номер съвпада с този на партията. Затова вносителите на промените в Изборния кодекс предлагат да отпадне изписването на номера в бюлетините.

Централната избирателна комисия ще продължи да тегли жребий, но чрез него само ще се определя начинът на подреждане за партиите, коалициите и инициативните комитети.

Машинният вот навсякъде в страната се отлага. Въпреки, че трябваше да бъде факт още на евроизборите през май 2019 г. Според предлаганите промени Централната избирателна комисия ще продължи да определя секциите, в които да се гласува машинно. Условието: броят им да не е под 1000.

Устройствата за машинното гласуване да се изработват само от държавното дружество "Информационно обслужване" предвиждат още предлаганите промени. Целта - да няма предпоставки за изкривяване на изборния резултат.

Само с хартиени бюлетини да се гласува в секциите с под 300 избиратели, както и в болници, домове за стари хора и в секциите в чужбина, предлагат вносителите на проекта.

Законопроектът предлага още дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, за да се осигури допълнителна защита от хакерски атаки.