НОВИНИ

Промени в наредбата за първокласниците

Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е наредбата за прием на ученици в първи клас. Тази година всички братя и сестри на ученици до 12 години ще бъдат приемани с предимство в училището, в което учи по-голямото дете. Промяната се прави, за да не се налага родителите да водят децата си в две различни училища.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:27, 24.02.2019
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Принципът на уседналост, въведен миналата година се запазва. С най-голям шанс да влязат в съответното училище са децата, чийто адрес е в прилежащия на училището район и не е променян през последните над три години. Именно в тази първа група сега са добавени и децата, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в съответното училище.

Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Това позволява детето, което е по-малкото да се класира директно отпред на опашката, т.е то отива в т. нар. "първа група" и се приема преимуществено с огромна степен на вероятност веднага и още на първо класиране.

Ако по-голямото дете е над 12-годишно, то тогава по-малкият му брат или сестра получават 11 точки в класирането, но вече според допълнителните критерии. Това също повишава шансовете на първокласника да бъде приет.

Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Това се нарича подкрепа на семейството. Семейството е ценност, ние се борим като общество с демографската криза и част от усилията на обществото да се справи с демографската криза е да насърчава родителите да имат повече от едно дете.
Асен Александров, директор на 51-во СУ: Добра промяна е, защото е едно неудобство да ги водиш в две училища.Така че мисля, че е добра промяна. Всяка година между 20, 25 деца имат братчета или сестричета в по-големите класове.

Втора, трета и четвърта група остават непроменени- те са съответно деца с адрес повече от една година в района, с променян през последната година адрес и с адрес извън прилежащия на училището район. Опитът от миналата година показа, че системата на уседналост работи добре.

Асен Александров, директор на 51-во СУ: Миналата година беше много по-спокойно от по-миналата, ама много по-спокойно. Вероятно някои не са останали доволни от съседните квартали, но за нас като училище беше по-удобно това.

Запазват се и допълнителните критерии, при които се дават точки за деца с увреждания, от многодетни семейства, завършили подготвителна група в училището и т.н. Тук има само една промяна- точките за дете без родители се увеличават от 5 на 6. Очаква се промените да бъдат приети на следващото заседание на Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 3-ти март: Интерактивната игра Търси се България в Добрич
За 3-ти март: Интерактивната игра "Търси се България" в Добрич
​Силен снеговалеж и лошо време парализираха Гърция
​Силен снеговалеж и лошо време парализираха Гърция