НОВИНИ

Промени в правилата за гласуване на Евровизия

След като навърши 60 години през миналата година, песенният конкурс “Евровизия” ще навлезе в 61-то си издание със значителни промени що се касае до начина на гласуване и обявяването на резултатите. Целта на организаторите е да направят гласуването непредвидимо до самия край на шоуто, като победителят вече няма как да бъде ясен преди всички държави да са обявили своето гласуване.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
10:28, 21.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Промяната в начина на гласуване е историческа за песенния конкурс “Евровизия”. Интернационалното жури ще може да гласува за изпълители с точки от една до осем, десет или дванайсет, за да избере фаворити си. На големия финал тези точки, ще бъдат разпределни между всички участници в конкурса.

И сега зрителите пред екрана също ще могат да гласуват за своите фаворити. Новото е, че ще могат да изпратят SMS с оценка, като на журито. С точки от една до осем, десет или дванайсет. Вотът на зрителите от всички държави ще бъде комбиниран и обработен. След края на гласуването, всички 43 държави ще обявят последователно как са гласували техните журита. Обявяването ще започне от страната, получила най-малко точки от зрителите. Точките им ще се добавят към вече известния резултат на журитата. Веднага след това ще бъде обявен и телевотът. Така до последно няма да се знае кой точно ще спечели.

След големия финал, всеки може да разбере индивидуалните оценки на журито, както и разпределението на зрителския вот по държави в официалната уеб страница на Евровизия - eurovision.tv.


61-вото издание на международния форум ще се проведе между 9-ти и 14-ти май 2016 година в шведската столица Стокхолм. Тогава изпълнители от 43 страни ще се качат на сцената в „Глобен Арена", за да изпеят своите песни пред над 200 милионна телевизионна аудитория. Поли Генова ще представи нашата страна на конкурса. Тя ще излезе за втори път на сцената на песенния конкурс, след като през 2011 година участва с песента „На инат" в Дюселдорф.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чудесата на Виетнам -2 част
Чудесата на Виетнам -2 част
Огън в морето със Златна мечка за най-добър филм
"Огън в морето" със Златна мечка за най-добър филм