Академия "Аскеер" за 29-ти път ще раздаде годишни театрални отличия. Наградата за цялостен принос се присъжда на актьора Иван Налбатов. Тази година номинациите идват и с промени в ръководството и правилата. По традиция церемонията "Аскеер" от Театъра на армията ще се излъчва пряко по БНТ1 на 24 май.

"Аскеер" се променя, но запазва ценните традиции на най-старите родни театрални награди, артистично и с намигане, със засилено онлайн присъствие и нов Управителен съвет. Всички категории вече се определят от Академия Аскеер. Така наградата за драматургия отново е в ръцете на актьорите от Театъра на армията.

Асен Кобиларов - УС на фондация "А'Аскеер": Визията е малка част от промените. Опитваме се да бъдем в крак с времето, актуални. Традициите на 29-годишната история на Аскеер обаче остават. Те си тежат на мястото.
Владислав Виолинов - председател на фондация "А'Аскеер": Много ни се иска да ги отворим все повече към широката общественост и отново да станат най-интересното нещо, което дават по телевизията. Аз си спомням като малък как чаках с нетърпение да дават Аскеер по телевизията и да го гледам. И се надяваме отново да успеем да накараме хората да се вълнуват от театър.

Отличник по номинации е спектакълът на Пловдивския театър "Дебелянов и ангелите" - в шест категории. Деян Донков ще се състезава на режисьорската територия, заедно с Диана Добрева и Явор Гърдев.

При актрисите битката е между Василена Винченцо, Илиана Коджабашева и Радина Кърджилова. Сериозна конкуренция за водеща мъжка роля - Валентин Ганев, Владо Пенев и Иван Бърнев. Очакваме различен поглед и към церемонията, под режисурата на Иван Москов.