НОВИНИ

Промени в Семейния кодекс предвиждат споделено родителство при развод

Министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика обявиха, че ще внесат промени в Семейния кодекс, една от които е за споделеното родителство при развод. То дава равни родителски права върху детето в случай на развод. Как точно ще се случи това и кои са основните аргументи "за" и "против" промените в Кодекса - вижте в следващия репортаж.

Сергей Тодоров
от Сергей Тодоров
08:10, 02.10.2016
8819
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Идеята на вносителите е ако и двамата родители изрично не възразят родителските права върху детето при развод да се разделят поравно. До момента съдебната практика у нас показва, че в случай на развод най-често майката получава родителските права за отглеждането на детето. Това в някои случаи поражда конфликти между родителите, затова в повечето европейски държави е въведено споделеното родителство - и двамата съпрузи имат равни права за отглеждането на детето.

ДИАНА КОВАЧЕВА, зам.-омбудсман на България: Всъщност идеята за споделеното родителство и въвеждането му като промяна в Семейния кодекс е именно да се преодолее злоупотребата от страна на единия родител с упражняване на родителските права, тъй като те изрично са му предоставени от съда само на него. В този случай на практика се лишава другият родител от възможност за връзка с детето. Когато родителските права са предоставени за съвместно упражняване и на двамата родители на практика те ще могат еднакво да се движат и да участват в отглеждането и развитието на детето. Как това ще се случва ежедневно, разбира се, зависи вече от конкретните отношения между родителите, но не бива лошите им отношения да се отразяват върху живота и психиката на детето им.

От кабинета на омбудсмана обаче напомнят, че при отсъждането на правата съдът трябва да вземе предвид случаите, когато единият родител използва алкохол и насилие. Другото предложение на омбудсмана е засилването на ролята на социалния работник, на който да бъдат вменени функции като на вещо лице. Така той ще може да подпомага съда при оценката му за родителските права.

Пламен Борисов е разведен и от 6 години води съдебно дело за споделено родителство. Той е един от многото бащи, които са недоволни от законодателството у нас и искат промяна, за да може да се грижи за детето си заедно с майката.

ПЛАМЕН БОРИСОВ: Споделеното родителство е алтернатива на сегашното несподелено родителство сегашното положение е много лошо. Защото тези родители, които нямат някакъв остър конфликт помежду си, неотглеждащият родител от двамата се превръща в неделен татко или в неделна майка. Сами разбирате, че за това време не можеш да присъстваш активно в живота на детето си.

Какво обаче е мнението на майките, които получават родителските права за отглеждането на детето. Разговаряме с Екатерина Христова.

ЕКАТЕРИНА ХРИСТОВА, родител: Ако има нормални отношения между двамата, не мисля, че и в сегашната ситуация това е проблем. Иначе да, това би стимулирало майките да бъдат малко по-толерантни към бащите, зависи обаче и от таткото. Сега има и добри бащи, които отделят изключително много време на децата си, но има и такава, които общо взето много говорят, но не толкова правят. И това след това се отразява на детето и майката го вижда в последствие. Аз мисля, че е добра идеята, но има много точки, които трябва да се обсъдят много прецизно, защото това в крайна сметка не е нито толкова важно за мен, нито за бащата, това е важно и за детето.

Има още много въпроси, които тепърва ще бъдат дискутирани. Един от тях е трябва ли детето постоянно да се мести да живее при единия и при другия родител. И какво ще е решението за издръжката на детето в случай на споделено родителство. Затова зам.-омбудсманът е категорична, че за измененията трябва да бъде направена оценка на въздействието.

След месец у нас влиза в сила разпоредба, която задължава всеки вносител на законопроект да извърши оценка на въздействието преди документът да се внесе в Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габрово е домакин на лагер за иновации за управление в Европа
Габрово е домакин на лагер за иновации за управление в Европа
 Референдумът за мирното  споразумение с ФАРК в Колумбия
Референдумът за мирното споразумение с ФАРК в Колумбия