НОВИНИ

Промени в учебниците и техните формати за новата учебна година

16 дни остават до началото на учебната година. Нови безплатни учебници ще получат учениците от втори и шести клас. Осмокласниците също ще учат с нови учебници, но за тях ще трябва да си платят. Затова издателствата предлагат - цветни - по-скъпи и черно-бели - по-евтини варианти.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:25, 29.08.2017
9302
Чете се за: 01:13 мин.
Още
Никола Кицевски, директор на издателство: Цветния вариант смятаме, че е оптималния. Но за родители, които са притеснени е по-добре да си вземат чернобелия вариант за някои учебници - там, където може да има черно-бял вариант. Примерно биологията не може да има черно-бял вариант, защото илюстрацията е много важна, но при матаматиката не е точно така. Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява, както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние.
;
Венелина Николова, директор на 125 СУ ,,Боян Пенев": Учебниците от години наред изглеждат общо взето по един и същ начин, поне графично оформени. Лошото е, че те ги правят общо взето от много луксозна хартия, което тежи в раниците на децата. Като съдържание учебните програми са променени по БЕЛ, по история, по география, но има да речем учебни предмети, по които много малко са променени учебните програми. Сравнително добре са написани учебниците. Авторите са общо взето едни и същи и имат повече опит, надявам се, че ще се включат и учителите, защото според мен един учебник без учител няма как да стане добър.
;

Интерактивните учебници ще впечатлят със сигурност учениците, но те са и най-евтиният вариант, тъй като учебниците в електронен вид струват по шест лева, докато хартиените варианти стигат до 15 лева. По отношение на интерактивните учебници съдържанието е същото - електронният учебник е сканиран, но интерактивните учебници предлагат триизмерна визия..

Така в учебника по биология има триизмерен обект на човешкото тяло и на отделните части, а в учебника по история учениците могат да се разходят из древен Рим.

Учебниците за осми клас са по нови програми, което би натоварило бюджета на семействата. Така че издателствата предлагат и черно-бял, който е с 30% по-евтин от цветния вариант. Това е практика за първа година.

Учебниците на едно семейство излизат около 200 лв. в зависимост в каква паралелка учи ученикът, а при две деца разходът е още по-голям. Електронните учебници ще излязат около 100 лв.

;

Безплатните учебници до седми клас издателствата уверяват, че вече пътуват към училищата в страната и ще достигнат до 15-и септември или най-много до периода, в който се прави преговор на материала от предишната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха камион с наркотици и двама нелегални имигранти
Заловиха камион с наркотици и двама нелегални имигранти
Концертът Rock in Bulgaria под въпрос?
Концертът Rock in Bulgaria под въпрос?