Кралят на Швеция Карл XVI Густав е променил устава на Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, позволявайки на членовете ѝ да се оттеглят по собствено желание, съобщават ДПА и ТАСС. Шведският крал е одобрил промените в качеството си на патрон на организацията.

© снимка: БТА / АРХИВ

"Негово Величество кралят, след като се консултира с Шведската академия, изясни статута ѝ по такъв начин, че членовете й да могат да я напускат по собствено желание. Академията освен това ще може да счита за напуснали членовете, които не са участвали активно в дейността й в продължение на две години", се посочва в документа, разпространен от кралската пресслужба.


Криза в Шведската академия за Нобелови награди

Криза в Шведската академия за Нобелови награди

Оставка в Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература. Пожизненият секретар Сара Даниус се оттегля след вътрешна криза в прест...

До криза в Шведската академия доведоха обвиненията в сексуален тормоз, повдигнати от 18 жени срещу родения във Франция Жан-Клод Арно - водеща културна фигура в Швеция и съпруг на една от членките на организацията, поетесата Катарина Фростенсон. Имената на двойката освен това бяха намесени във финансов скандал. Впоследствие осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.

Нобеловите награди бяха връчени в Осло и Стокхолм

Нобеловите награди бяха връчени в Осло и Стокхолм

Тазгодишните нобелови награди бяха връчени в Осло и Стокхолм. Церемониите са в деня на смъртта на Алфред Нобел - 10-и декември 1896 година.

Шведската академия е основана през 1786 г. от крал Густав Трети. Съставът ѝ наброява 18 членове, които се избират пожизнено. Кралят се надява, че приетите промени ще допринесат за разрешаването на скандала около Шведската академия, довел до напускането на осем от членовете ѝ, попречил на работата на организацията и накърнил репутацията ѝ.

Нобеловата награда за литература отива при Казуо Ишигуро

Нобеловата награда за литература отива при Казуо Ишигуро

Британският писател Казуо Ишигуро е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литуратура. Нобеловият комитет му я присъжда за "романите, които с г...