НОВИНИ

Промени в устава на академията, която присъжда Нобеловата награда за литература

Кралят на Швеция Карл XVI Густав е променил устава на Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, позволявайки на членовете ѝ да се оттеглят по собствено желание, съобщават ДПА и ТАСС. Шведският крал е одобрил промените в качеството си на патрон на организацията.

bnt avatar logo
от БТА
10:57, 03.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
промени устава академията присъжда нобеловата награда литература

"Негово Величество кралят, след като се консултира с Шведската академия, изясни статута ѝ по такъв начин, че членовете й да могат да я напускат по собствено желание. Академията освен това ще може да счита за напуснали членовете, които не са участвали активно в дейността й в продължение на две години", се посочва в документа, разпространен от кралската пресслужба.


;

До криза в Шведската академия доведоха обвиненията в сексуален тормоз, повдигнати от 18 жени срещу родения във Франция Жан-Клод Арно - водеща културна фигура в Швеция и съпруг на една от членките на организацията, поетесата Катарина Фростенсон. Имената на двойката освен това бяха намесени във финансов скандал. Впоследствие осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.

;

Шведската академия е основана през 1786 г. от крал Густав Трети. Съставът ѝ наброява 18 членове, които се избират пожизнено. Кралят се надява, че приетите промени ще допринесат за разрешаването на скандала около Шведската академия, довел до напускането на осем от членовете ѝ, попречил на работата на организацията и накърнил репутацията ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Силни бури връхлетяха Хърватия и Босна
​Силни бури връхлетяха Хърватия и Босна
В гнездото на най-известните белоглави орли
В гнездото на най-известните белоглави орли