НОВИНИ

Ще задължат аптеките да работят денонощно

Промени в закона за лекарствените средства ще задължат аптеките да работят денонощно. Въпреки че проектозаконът още не е публикуван за обществено обсъждане, вече споровете около него вървят.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:28, 06.10.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още
д-р Бойко Пенков - зам. министър на здравеопазването: Такава административно командна мярка използва федерална република Германия от дълги години и други страни. В смисъл такъв - в които има доста стара демокрация за разлика от нашата така, че ние сме се поучили от добри практики и затова ги предлагаме в България. Силно се надяваме е, че колегите в интерес на хората които живеят в техния район биха могли да поемат по едно дежурство, за да могат хората да имат достъп.

БНТ: - Какво правим, ако те не са съгласи?

д-р Бойко Пенков: Законът, в този му вид ако се приеме казва, че те трябва да го направят.

БНТ: Т. е. задължавате аптеките които са търговски дружества да изпълняват социална дейност?

д-р Бойко Пенков: Никаква социална дейност те работят през нощта и си получават своите приходи.

;

проф. Илко Гетов - предс на българск ифармацевтичен съюз - Денонощните аптеки са изцяло на загуба, освен ако не се създадат специални условия, освен ако националната аптечна карта не предвиди т.нар. клъстъри от аптеки отговарящи на критериите да бъдат денонощни и на базата на някакви варианти на публично частно партньорство или пък въвеждане на такса за нощно обслужване тази дейност да стане рентабилна да може да съществува.

- Няма как една аптека да осигури денонощен режим на работа при положение, че там работи един фармацевт. В крайна сметка е ангажимент на общината и трябва по някакъв начин аптеките да бъдат подпомогнати, за да могат да осигурят подобна грижа. В други държави като Швеция има пунктове към спешните центрове, които се обслужват от фармацевти на ротационен принцип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албанската полиция залови рекордни 23 тона марихуана
Албанската полиция залови рекордни 23 тона марихуана
Протест, организиран от БСП, пред Министерския съвет тази вечер
Протест, организиран от БСП, пред Министерския съвет тази вечер