НОВИНИ

Промените в климата се превръщат в най-голямата заплаха за човешкото здраве

Отиващото си десетилетие е най-горещото в историята, обявиха от Световната метеорологична организация. Освен температурните рекорди, обаче, климатичната криза има и други измерения, предупредиха от Световната здравна организация. Промените в климата се превръщат в най-голямата заплаха за човешкото здраве. Тревожните статистики са въз основа на проучвания в 100 държави.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:51, 03.12.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Топящи се ледници, суши, наводнения, пожари - апокалиптичните картини са само едната страна на климатичните промени.

Д-р Диармид Кембъл-Лендрум, експерт в СЗО: През 21-ви век климатичните промени вероятно ще са най-голямата заплаха за човешкото здраве.

Най-големите рискове за здравето на хората са свързани с екстремното време, недостига от храна и вода и замърсяването на въздуха.

Мария Нейра, дир. на отдел Климатични промени и здраве, СЗО: Плащаме цената на климатичната криза най-вече с нашето здраве. Защо ли? Защото нашите дробове, мозъци, сърдечно-съдовата ни система страдат от климатичните промени.

Промяната на климата променя и картата на заболяванията. Изменят се и маршрутите на комарите и други насекоми, които разнасят зарази и завземат все по-големи територии от сушата.

Вече десетина години, типичната за тропиците и суб-тропици треска се среща и на Стария континент. В списъка със заболявания, свързани с климатичните промени, присъстват също холера и малария.

Оказва се, че в световен план само 1 процент от финансирането за борбата с климатичните промени отива за предпазване на здравето на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат паркоместата за инвалиди в Русе
Не достигат паркоместата за инвалиди в Русе
Наградиха спасителя на момичето в нощния влак Пловдив-Варна
Наградиха спасителя на момичето в нощния влак Пловдив-Варна