НОВИНИ

Предстои протест на хората с увреждания, наредбата за ТЕЛК се отлага

Здравното министерство изтегля предложенията за промени в наредбата за ТЕЛК-овете. Това съобщи на извънреден брифинг министър Кирил Ананиев съвместно със социалния министър Бисер Петков. Причината за изтеглянето на промените е реакцията на организациите на хората с увреждания, които планират за утре национален протест. Решението идва след срещата на двамата с премиера Бойко Борисов и с министрите Горанов и Дончев. Пред тях премиерът е настоял нито една наредба да не влиза в Министерския съвет, без да е обсъдена с всички заинтересовани страни. Протестът на хората с увреждания не се отменя. По темата работят Мария Чернева и Карина Караньотова.

Мария Чернева
от Мария Чернева Карина Караньотова
20:33, 10.04.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Силвия, която в момента е без работа, утре ще ходи на протест заедно с Мариета, която сега работи в дневния център за деца с епилепсия. И двете са притеснени от заявените промени.

Силвия е с епилепсия и ДЦП, но според промените в лекарската експертиза, ще оценяват тежестта само на едното заболяване.

Силвия Арсенова: След като се явя отново на ТЕЛК, въпреки че ми е пожизнен ТЕЛК-а, аз ще падна на между 50-60 процента.

БНТ: Защо?

Силвия Арсенова: Защото за заболяването епилепсия дават толкова.

Това автоматично ще намали инвалидната ѝ пенсия от 265 лева, единственият ѝ доход засега.

Като се има предвид трите тежки заболявания на Мариета, има огромен късмет, че работи. Вярно, на минимална работна заплата, но според концепцията на социалното министерство, щом като работи трябва да ѝ спрат пенсията.

Мариетка Димитрова: Да имам работоспособност, но като ми отнемат пенсията, с 500 лева като дам 300 лева за лечение с какво трябва да живея.

Подобни страхове са повод за утрешния протест. Плюс съмненията, че промените целят бюджетни икономии на НОИ.

Адриана Стоименова - зам. предс на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания: Защото има една политическа програма, защото има едни твърди искания едни пари от едни хора от едни хора и то едни от най-бедните хора с увреждания да отидат към друга социална група, които също са бедни пенсионерите.

Към протеста на хората с увреждания се включват и синдикатите, които отдавна настояват да се предефинират социалните плащания.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": Трябва да седнем и ако трябва терминологично всичко да променим и да пренаместим тази система. Вместо това се тръгва по най-лекия път да се отнемат права които безспорно ги имат

След срещата си с премиера социалният и здравният министър дадоха ясен знак, че са готови за преговори. Проектът за промени в лекарската експертиза се оттегля, докато не се постигне съгласие с организациите на хората с увреждания.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Целта на МЗ не е да ощетяваме правата, които инвалидите имат в нашата страна, а точно обратното - да въведем справедливост и да премахнем субективизъм в определянето на медицинската експертиза.

Концепцията за определяне на работоспособността също е отворена за дискусия и промени - заяви Бисер Петков. Той изрази съжаление, че организациите са отказали обсъждане в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Права няма да бъдат отнети. Този въпрос за правата какво получават хората с увреждания като подкрепа за преодоляване на дефицитите, които те имат за по-добрата им интеграция в обществото.

Двамата министри вече имат уговорени срещи с представители на протестиращите за дискусии по същество. Имат твърда основа - всички страни искат реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изслушването на Марк Зукърбърг пред Сената
Започва изслушването на Марк Зукърбърг пред Сената
Петима българи са разследвани в САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия
Петима българи са разследвани в САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия