Готвените промени в Закона за енергетиката, внесени от ГЕРБ, няма да се отразят върху цената на електроенергията, гарантираха днес експерти по време на дискусия в НС.

Очертавайки общата цел на промените за по-нататъшна либерализация на електроенергийния пазар, председателят на енергийната комисия Делян Добрев заяви, че всички производители с преференциални договори над 4 мегавата инсталирана мощност ще излязат на борсата.

С промените се внасят нови отговорности на КЕВР, която ще контролира търговията на едро с електроенергия на борсовия пазар. Това се подкрепя напълно от работодателите. От Асоциацията на индустриалния капитал заявиха, че КЕВР трябва да има инструменти да възпира каквито и да е манипулации на електроенергийния пазар. Шефът на регулатора Иван Иванов изтъкна, че в промените липсва механизъм за защита на социално слабите потребители. Участниците в дискусията се обявиха срещу дългото протакане на енергийните промени и настояха те да са готови в началото на лятото.

Каракачанов: Оставката на Теменужка Петкова няма да бъде приета

Каракачанов: Оставката на Теменужка Петкова няма да бъде приета

Това съобщи за БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Решението е взето днес на среща с премиера Бойко Борисов, на която са п...