Променя се държавното подпомагане на земеделците с горива и процедурите се облекчават. 40 стотинки на литър ще е отстъпката, която фермерите ще получават от акциза на дизела, съобщиха от Министерството на земеделието. Земеделските производители от...

Променя се държавното подпомагане на земеделците с горива и процедурите се облекчават. 40 стотинки на литър ще е отстъпката, която фермерите ще получават от акциза на дизела, съобщиха от Министерството на земеделието. Земеделските производители от региона на Пазарджик, обаче, настояват да се признават и разходите за бензин.

Веселин Янев от село Юнаците за първи път смята да кандидатства за държавна помощ за гориво. Досега го спирала сложната процедура и воденето на дневници.

По новите правила земеделците трябва само да предоставят копия от фактурите за закупено гориво. След проверка от данъчните помощта ще се изплаща в брой, а не както беше досега под формата на ваучери. Петър Гуглев от село Величково приветства отпадането на ваучерите.

Още едно ограничение притеснява фермерите - отстъпката от акциза е само за дизеловото гориво. Земеделци от Пазарджишко, обаче, предлагат да се покриват и разходи за бензин.

Ако се признават разходите за бензин, те ще могат да влагат повече средства за модернизиране и работна ръка, категорични са хората от Пазарджишко.