НОВИНИ

Първо екип на БНТ на защитната стена на българо-турската граница

Профилът на бежанците, които влизат в България, се променя. Това стана ясно след срещата на главния секретар на МВР Георги Костов с общински служители и жители на Малко Търново - един от най-критичните участъци по границата. На срещата бяха обсъдени допълнителни мерки за сигурност в пограничните райони. Само за последното денонощие 130 души са се опитали да пресекат българо-турската граница, но опитите са били пресечени. Нашият репортер Александър Марков днес успя да се качи на защитната ограда на самата бразда по границата и да погледне отблизо пътя на мигрантите.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Владимир Богдански
18:16, 19.08.2016 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

До този момент други медии не са стъпвали в местността на 15 км от Малко Търново и на 7 км от село Бръшлян. Този участък се намира на един от склоновете на планината Странджа и в момента там се приключва изграждането на оградата на границата ни с Турция. Екипът ни е успял да обиколи един район от 5 км и 600 метра, от пирамида 41 до пирамида 55.

По думите на Александър Марков, оградата е доста впечатляващо съоръжение с две стени от бодлива тел. Съвсем скоро ще бъдат поставени последните елементи от оградата - датчици, които се вкопават в земята и са толкова чувствителни, че веднага сигнализират, ако някой стъпи в близост от оградата. Ще бъдат поставени и видеокамери, които наблюдават оградата и могат само по отражението на човек в земята да алармират Гранична полиция, че там има някакво движение.

Теренът е високопланински и е доста накъсан, има по-високи места и долчинки и колкото и добре да е укрепен си има своите слаби места. Те са две на няколко км от село Бръшлян. Едното е по поречието на река Чурка, която слиза до самото село. Този път се използва най-често от мигрантите, за да се опитат да влязат в Малко Търново. В повечето пъти обаче биват задържани, тъй като поречието на реката е доста открито.

Другото по-слабо място, към което се насочват мигрантите, е близо до манастир "Св. Пантелеймон".

Оградата е трудна за преминаване, но самите работници споделиха пред "По света и у нас", че през последните няколко седмици е имало опити да бъде премината, като мигрантите от турска страна събаряли цели дървета върху нея, за да се покатерят по тях и да преминат.

;

По-рано днес главният секретар на МВР Георги Костов, ръководни служители от „Гранична полиция" и кметове на населените места до границата ни с Турция обсъдиха на среща допълнителни мерки за сигурност в пограничните райони на Малко Търново.

Какви мерки бяха обсъдени и как се променя профилът на мигрантите, които влизат в България, вижте ТУК.

Променя се и начинът, по който самите мигранти се опитват да влязат от Турция в България. Това стана ясно от думите на на ст. комисар Стоян Иванов, зам.-директор на ГД Гранична полиция. Организацията на проникването през границата става още във вътрешността на Турция от турски граждани, а не от българи.

Ст. комисар Стоян Иванов, зам.-директор на ГД Гранична полиция: Към настоящия момент е характерно, че тези групи се сформират на територията на република Турция с водачи чужди граждани, не български граждани. Българските граждани имат ангажимента по транспортирането и евентуално извеждането срещу нелегално от страната на тези групи, но това става в голяма дълбочина 30-40 км от линията на границата.

От всички 130 опита за преминаване на границата през последното денонощие повечето са на гранично полицейско управление Малко Търново.


Още информация вижте в прякото включване на Александър Марков от Малко Търново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Дубов ще се бори за бронзов медал в Рио
Владимир Дубов ще се бори за бронзов медал в Рио
Теоретичните изпити за кандидат-шофьорите вече само в кабинети на ДАИ
Теоретичните изпити за кандидат-шофьорите вече само в кабинети на ДАИ