Атентатите стават все по-евтини, на организаторите се плаща и с виртуална валута. Новите условия изискват и ново ниво на сътрудничество между страните членки на Евросъюза. Магистрати, МВР, депутати и председателят на Специалната комисия по въпросите на тероризма в Европейския парламент обсъдиха проблема в София.

Последните проучвания показват, че терористичните групи търсят нови начини за финансиране. Набират средства чрез социални медии или пък например продажба на археологически артефакти. Понякога финансирането минава през казина и онлайн платформи, които работят с виртуална валута. На този фон подготовката на атентат струва все по-малко.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Така например от мащабни атаки, чиято подготовка струва 400-500 хиляди евро като тези от 11 септември, в момента повечето атаки са под 20 000 евро.
Великобритания представя нова стратегия за борба с тероризма

Великобритания представя нова стратегия за борба с тероризма

Британският вътрешен министър Саджид Джавид представя днес нова стратегия за борба с тероризма. Основното в нея е лишаване на терористите от пространс...

© БНТ

От Специалната комисия по въпросите на тероризма в Европейския парламент финализират доклад, който ще препоръча законодателни промени, които да пресекат новите форми на финансиране.

Натали Гризбег, председател на Специалната комисия по въпросите на тероризма в Европейския парламент: Нужни са повече действия за преследването и спирането на теча на средствата, които създават смърт. Борбата срещу финансирането е в сърцевината на дейността ни.
Авиокомпаниите ще предоставят на ДАНС данни за пътниците и екипажа

Авиокомпаниите ще предоставят на ДАНС данни за пътниците и екипажа

Парламентът гласува на второ четене промените Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Измененията предвиждат всички въздушни превозв...

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането му, което отговаря на съвременните стандарти. Нужно е обаче ново ниво на международно сътрудничество между службите. Включително блокиране на финансови активи.

Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред: Когато говорим за законодателство свързано с предотвратяването и опитите за финансиране на тероризъм в българския парламент говорим на един език.

Според Цветан Цветанов националните парламенти трябва да приемат законодателство, което да дава възможност за по-добра координация между институциите.