НОВИНИ

Променят плана за Витоша, за да бъдат подменени лифтовете

Проблемите, пред които са изправени собствениците на съоръженията на Витоша от повече от 10 години, могат да бъдат решени само с промяна в плана за управление на природния парк. Това обявиха еко-министърът Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов, които днес се качиха на Драгалевския лифт. Според тях действащия план не позволява да бъде направена, каквато и да е промяна на съоръженията и затова е необходимо да отпаднат всички, по думите им, "абсурдни клаузи, направени под въздействието на псевдозелени организации". ~

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:45, 28.09.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Драгалевският лифт е една от реликвите на Балканския полуостров и на Европа, с тези думи вицеприемиерът се отправи на обиколка из ретро съоръженията на Витоша.

Валери Симеонов, вицепремиер: Тези съоръжения плачат за спешна подмяна и повече съвременно зелено робство България не трябва да допуска.

Всички представители на институциите днес бяха категорични, че софиянци се нуждаят от по-съвременни съоръжения.


;

Освен промяна на плана за управление на Витоша са необходими и промени в Закона за горите. Проблемът е, че новите модерни съоръжения са с по-голям капацитет и изискват различна инфраструктура. Това обаче се води за ново строителство и затова от "Витоша ски" вече десетилетие са с вързани ръце.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: За тази зима няма да стане, а конкретната промяна, за която ме попитахте е промяна "от забранено в разрешено" Кое? Строителството, което е подмяната на тези трасета.
Валери Симеонов, вицепремиер: Промяната е подготвена, работната група си е свършила работата, на финала сме, чакайте добри новини.


;

Още от 2004-та година "Витоша ски " имат идеен план за модернизиране на ски зоната. Тя заема по -малко от един процент от планината и ще струва около 70 милиона евро. Влековете ще бъдат заменени с лифтове, а Драгалевският лифт ще се превърни в 8-местна кабина с капацитет 3000 души на час. Проектът е изготвен от фирмата, направила всички съоръжения за олимпиадата във Ванкувър.

Радослав Пеев "Витоша ски": Ако държавата наистина има воля , за една година бихме могли да изминем всички процедури и след две години реално да започнем строежа.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, уточни че след като бъдат приети промените в Плана за управление, идва ролята и на общината. Тя трябва да изработи подробните устройствени планове, които точно и ясно да казват, какво и къде ще е допустимо да се строи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Манолов: Административно определяне на цени е обречено на провал
Димитър Манолов: Административно определяне на цени е обречено на провал
Обмислят обвинение срещу журналиста Димитър Върбанов
Обмислят обвинение срещу журналиста Димитър Върбанов