НОВИНИ

​Промяна в начина на изписването на протоколите за скъпоструващите лекарства

Предстои промяна в начина на изписването на протоколите за скъпоструващите лекарства, което ще облекчи процедурата. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК Дечо Дечев. Дечев присъстваше на дебат, посветен на прозрачността в системата на здравеопазването.

bnt avatar logo
от БТА
14:27, 23.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Дечев обясни, че при алтернатива в лечението, по принцип изписващият лекарството, избира най-скъпото, тъй като има атрактивни условия, посочи Дечев. Той подчерта, че когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиния.

По думите му, това ще позволи на фармацевтичните компании "да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности". В цял свят фармацевтичните компании влияят върху избора при изписването на медикамент, допълни той. В отговор на въпрос дали такава мярка не би довела до нов отлив на лекарства от българския пазар Дечев заяви, че "ще се върнат лекарства, които бяха изтеглени заради това, че са по-евтини и не предлагат атрактивни условия".

Има прекалено много проблеми в системата, свързани с лекарствата и медицинските изделия, с лечението в чужбина и в контрола. За медицинските изделия проблемът идва от това, че не е гарантирано качеството на прилаганите, поясни Дечев, а за тези, които имат гарантирано качество, цената им трябва да бъде съпоставима с цената им в ЕС.

В отговор на въпрос дали предстоят рокади в НЗОК Дечев каза, че "някои хора, които не искат да има рокади, направиха предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуация в момента". Ако се приеме плана за действие, който предлагам, касата ще завърши без дефицит, но ако на политиците това не им хареса, ще бъда управител за три месеца, допълни още Дечев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За шофиране с чехли в Гърция: 50 евро глоба и отнемане на книжката за месец
За шофиране с чехли в Гърция: 50 евро глоба и отнемане на книжката за месец
​Режисьорът Емир Кустурица се готви да заснеме филм в Русия
​Режисьорът Емир Кустурица се готви да заснеме филм в Русия