НОВИНИ

Програмите за достъп до животоспасяващи лекарства са затрашени

Съществува сериозен риск програмите за достъп до животоспасяващи лекарства да спрат и хиляди пациенти да доплащат за медикаментите си. За това предупреждават фармацевтични компании. Проблемът е в отпаднала мярка срещу изчезването на лекарства от аптеките и изнасянето им в други страни. Промените в Наредбата за заплащане на лекарствата не са окончателни и са публикувани за обществено обсъждане.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:53, 14.10.2017
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Пациентите най-често не си дават сметка. Но голяма част от жизненоважните за тях онколекарства, тези за диабет, респираторни, кардиологични, артритни, нефрологични и и неврологични заболявания се осигуряват на 50 или 75 процента. И тъй като става дума най-често за много скъпи лекарства, малцина са тези, които могат да си ги доплатят.

Д-р Станимир Хасърджиев - Национална пациентска организация: Досега много пациенти хиляди пациенти получаваха безплатно или почти безплатно, с минимално доплащане някои лекарства, които не се заплащат напълно от здравната каса благодарение на отстъпки, които даваха фармакомпаниите.
Деян Денев - изп. директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители: Компаниите, за да компенсират това доплащане, в някои случаи осъществят доброволно програми за подобряване на достъпа на пациентите като намаляват или напълно компенсират доплащането от пациентите.

Така 14 фармакомпании са отделили за тази година около 66 милиона лева по програмите за достъп. Но тази иначе прекрасна мярка, най-често става причина лекарствата да изчезват от пазара.

Д-р Станимир Хасърджиев: Тези отстъпки до сега бяха предоставяни на дистрибутор, което пък създаваше друг проблем дистрибуторите или некоректни търговци на пазара се възползваха от тези отстъпки и изнасяха тези лекарства от България, което пък често оставяше аптеките без жизненоважни лекарства.
Деян Денев: Тъй като отстъпките се дават по цялата верига на лекарство снабдяването, продуктите, които вече са на най-ниските цени в Европа стават твърде атрактивни за износ и това води до недостиг, вместо да помага на пациентите, да получат своя медикамент.

Излиза, че от отстъпките за пациентите се облагодетелстват различни дистрибутори. При това съвсем законно. Бизнес за милиони, който не се интересува от това, че оставя пазара без жизненоважни лекарства.

Деян Денев: Изходът от тази ситуация е нормативно регламентиране на предоставянето на тези отстъпки при много строга отчетност, или чрез предоставянето на тези отстъпки в полза на пациента директно на НЗОК, която да ги администрира, така че те да не водят допълнително до намаляване на цените в аптечната верига.

И тази мярка трябваше да бъде отбелязана в наредба 10 на здравното министерство за условията и реда за заплащане на продукти. В предложените промени, обаче, тя е отпаднала. И рискът фармаиндустрията да се откаже от програмите за достъп е голям. Защо им е да дават отстъпки, които освен че не стигат до пациентите, подбиват собствените им цени на европейския пазар.

Д-р Станимир Хасърджиев: Дано фармаиндустрията и държавата да намерят подходящ механизъм, чрез който пациентите да продължат да си получават лекарствата.

Защо интересите на дистрибуторите надделяват пред интересите на пациентите - от здравното министерство обясниха, че наредбата е в процес на обществено обсъждане. Ще кажат тежката си дума, след като анализират всички становища по предложените промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли здравословното хранене да бъде лекарство?
Може ли здравословното хранене да бъде лекарство?
Световните сили не споделят новия подход на Тръмп към Иран
Световните сили не споделят новия подход на Тръмп към Иран