Проруският кандидат Игор Додон спечели вчерашните президентски избори в Молдова, побеждавайки проевропейската си опонентка Мая Санду, предаде Франс прес.

© БТА

При преброени 97 процента от подадените бюлетини на вчерашния втори тур, Додон събира 55,3 процента от гласовете на избирателите, а Санду е с 44,7 процента, обяви избирателната комисия. Додон излезе победител и на първия тур на 30 октомври.
"Спечелихме. Всички го разбраха", каза Додон на среднощна пресконференция.
Той благодари на опонентката си за "добрата предизборна кампания", поздрави я за "достойния за похвала резултат" и обеща да "вземе предвид позицията на избирателите на Мая Санду".
Официалните резултати ще бъдат оповестени от избирателната комисия по-късно сутринта.
Двамата кандидати разкритикуваха "лошата организация" на вота и се оплакаха, че е имало недостиг на бюлетини в изборни секции в чужбина.
За пръв път от 1997 г. Молдова избира държавен глава на всеобщи избори, чиято избирателна активност достигна 53,3 процента.
Додон е лидер на Партията на социалистите на Република Молдова и бивш министър на икономиката. Санду е бивша министърка на образованието и е работила в Световната банка.
Президентските избори поставиха едни срещу други привържениците на сближаването с Русия и защитниците на евроинтеграцията. Додон обеща да работи за промяна на икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, подписано през 2014 г. от проевропейските молдовски власти. Той обещава да направи така, че страната му да може да търгува както с Русия, така и с ЕС.
Това споразумение позволи постепенното отваряне на европейския пазар за молдовски продукти и в момента половината износ на Молдова е към блока. Тази стъпка обаче разгневи Москва, която веднага наложи ембарго върху вноса на плодове и месо от Молдова, наказвайки по този начин молдовците, голяма част от които се прехранват от земеделие.