НОВИНИ

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лева

Системни нарушения при осчетоводяването на задълженията към чужди здравни каси откри Надзорния съвет на фонда. След възложената спешна проверка стана ясно, че от края на 2015 година в счетоводната дирекция на касата не е предоставяна навременна информация за постъпилите искове от чужди здравни фондове. Затова и нямало коректни данни за размера на просрочените дългове.

просрочените задължения нзок чужди здравни фондове 133 млн лева
bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 26.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Оттам идва и огромното разминаване в информацията, която миналата седмица предоставиха управителят на касата и финансовият министър. След възложената от Надзорния съвет спешна проверка се оказа, че към края на януари общите дългове са над 271 милиона, като 133 от тях са просрочени. Част от тях ще бъдат платени до края на годината с предвидените в бюджета на касата 73 милиона лева. Останалите ще бъдат прехвърлени за следващата година. За целта ще се водят преговори с чуждите фондове.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването: Няма да има категорично проблем с лечението на пациентите. Плащанията и договореностите за разсрочено плащане са едно, лечението на пациентите съвсем друго нещо. Касата има редица контролни механизми за управление на всички видове здравноосигурителни плащания. Така че, ако сега говорим за актуализация на бюджета - това означава, че ние от НС на НЗОК няма как да си свършим работата.
;

Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина. Проблемът е възникнал, според Начева през 2015-2016 год. Ще бъдат наложени административни санкции, като за това се очакват предложения от управителя на НЗОК, допълни още тя.

Начева беше категорична, че тези данни няма да попречат на подписването на Националния рамков договор и не се предвижда промени в договорените по него параметри. Тя изрази убеждението си, че към момента не се налагало актуализация на бюджета на НЗОК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите спират от утре, температурите ще са минусови дори през деня
Валежите спират от утре, температурите ще са минусови дори през деня
Снегорин блокира градския транспорт
Снегорин блокира градския транспорт