НОВИНИ

Простихме се с Христо Обрешков

Последно сбогом си взехме днес с колегата ни, големия оператор и режисьор Христо Обрешков. Той остава сред легендарните имена в БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 15.11.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Работил е в предаването "Панорама" от неговото създаване. Снимал е в най-горещите точки на света с журналисти като Бойко Василев и Елена Йончева. Христо Обрешков беше и великолепен фотограф. Снимките му със знакови личности, участвали в предаванията на БНТ, днес са част от историята на Националната телевизия и нейния Златен фонд.

Работил е по много документални и игрални филми, детски сериали, телевизионен театър. Бил е кореспондент на БНТ в Москва, както и преподавател по операторско майсторство. На поклонението присъстваха някои от най-големите имена в българската журналистика.

Валери Тодоров: "Мисля, че той, онова, което направи, онова, което беше, онова, което остава, ще бъде с нас и ще ни напомня за един голям човек, един голям оператор и един много голям приятел, за мен лично".
Весела Петрова: "Искам да разкажа нещо за Христо, което е много показателно за това какъв човек беше той. В ония гладни години, по времето на Лукановата зима ни изпратиха в един склад да снимаме контрабандни храни. Почнахме да снимаме, в същия момент дойде едно БМВ, слязоха трима човека, почнаха да се карат, почнаха да бият Христо и аз отнесох един юмрук, но той застана като скала пред мен, за да не ме ударят. Бях млада, начинаеща репортерка. Просто никога няма да го забравя".
Бойко Василев: "Беше човек от поколението, което даваше облика на Българската национална телевизия. Поколението на операторите. Защото хората, които са зад камерата, те заслужават най-важното ни уважение. И спомням си веднъж какво ми каза един сръбски журналист в Сараево. Христо беше някъде наоколо, когато той ми каза - 'Виж, твоята работа е проста. Ти трябва да разкажеш това, което той, твоят оператор, е видял през камерата".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Първанов се обяви за свикване на Велико народно събрание
Георги Първанов се обяви за свикване на Велико народно събрание
Натали Портман се появи бременна на премиерата на Джаки
Натали Портман се появи бременна на премиерата на "Джаки"