НОВИНИ

Изпратихме с военни почести загиналия пилот Георги Анастасов

С пълен военен церемониал и заупокойна молитва днес беше изпратен в последния му път майор Георги Анастасов, командир на вертолет "Пантер", претърпял инцидент в петък, по време на учението "Черно море 2017". За да засвидетелстват своята почит в Ямбол пристигнаха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев както и висши военни от всички видове въоръжени сили.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
15:19, 11.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Близки, приятели и колеги от цялата страна отдадоха последна почит на загиналия пилот първи клас майор Георги Анастасов. В съзнанието на всички той ще остане като човек, които винаги се жертва за другите, всеотдаен и професионалист.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: „Нашите войни служат с чест и достойнство и показват своите качества... Тези хора заслужават уважение, защото при целия този недоимък и в обществото, и в армията служат достойно и са подготвени. И в този конкретен случай също виждаме как те действат като екип, жертват живота си за своите бойни другари".
;
контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили: „Съболезнования на военноморските сили и моите лично към семейството, близките, роднините, приятелите, морските и въздушните братя на майор Анастасов. С маневрата, която направи, след съприкосновение с кораба, бяха спасени животите на 130 души, които бяха на кораба и ако вертолетът беше паднал върху самия кораб, трагедията щеше да бъде огромна".
„Беше най-достойният човек в най-недостойното време. Това време не заслужава такива хора като него. Мой личен приятел, съвипускник и кум".
Наталия Колева, класен ръководител от гимназията: „Отличен ученик, безпроблемен... обичам го, продължавам да го обичам и ще го обичам винаги, защото той е от учениците, които остават тука голяма следа".

С падане на колене, химна на България и артилерийски салюти беше изпратен загиналия пилот. Георги Анастасов беше повишен във звание „Майор" посмъртно, получи медал за заслуги и артилерийски нож за награда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представители на Русия и ЕК обсъдиха съвместни газови проекти
Представители на Русия и ЕК обсъдиха съвместни газови проекти
Близо 37 600 автомобила са преминали  по магистрала Тракия в пика през 2016 г.
Близо 37 600 автомобила са преминали по магистрала "Тракия" в пика през 2016 г.