НОВИНИ

Просяци обсадиха храма "Света Петка" във Варна

Просяци са обсадили храма “Света Петка” във Варна и искат пари от всеки посетител там. Набезите са най-много през почивните дни и на големи християнски празници, когато в църквата има най-много хора. Вижте какво показа репортерската ни проверка.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надежда Сутрева
17:00, 14.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Храмът “Света Петка” е един от най-посещаваните в града. През почивните дни тук идват много хора, за да запалят свещичка и да се помолят за здраве. Край храма обаче ги причаква група просяци.

Мария Боевска
Да, притесняват ме определено, защото има и малки деца. Полицията да си вземе мерки".
Величка Георгиева
Непрекъснато има тука просяци, не се страхувам, но не е много приятно да има хора, които не са за просяци, а просят. Даже на една ѝ се скарах. Пуши цигара. Щом има пари за цигари, що няма пари да си купи един хляб.”

Когато видяха камерата ни, просяците се разбягаха. Един от тях - 56-годишният Мехмед Кадиров, се съгласи да говори. Той каза, че не работи, защото е болен. Преживявал с подаянието на хората, а често сумата не надхвърляла 2 лева на ден.

Мехмед Кадиров
“ С парите си купувам един хляб и едно парченце салам от 99 стотинки.”

Служители на полицията периодично правят проверки, но ефектът е временен. Ако сред просещите има непълнолетни, веднага се сигнализира в Отдела за закрила на детето, а глобите за родителите са солени. Факт е, че във Варна бездомните и просещите се увеличават. В града има общински приют. От тази годината капацитетът му е удвоен и там подслон и храна вече могат да намерят 100 души. От дирекция “Социални дейности” в Общината заявиха, че затопли ли се времето, много от обитателите на приюта излизат на улицата, за да просят. Други събират пластмаса и хартия от контейнерите за смет, за да припечелят някой лев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво теглим и харчим бързите заеми?
За какво теглим и харчим бързите заеми?
​Нови опити за банкови измами
​Нови опити за банкови измами