Граждански протест блокира за пет часа международния път Е-79 на входа на Видин. Недоволството е, защото пътят, който води и към "Дунав мост 2", е проектиран преди десетки години и според организаторите от Гражданско обединение "Единни за промяна", не може да поеме засиления трафик. Настояват за магистрала до София, а също и за тунел под Петрохан, за да се улесни връзката на региона със столицата.

Видин

Протестиращи преминаха с автомобили през целия град и спряха на входа на Видин, за да обявят искания си. Не са съгласни с предложението на Агенция "Пътна инфраструктура" за четирилентов път.

Росица Кирова, председател на Гражданско обединение "Единни за промяна": Искаме спешно решение на Министерски съвет, в рамките на една седмица, с което да се започне незабавно изграждане на магистрала, не скоростен път, не четирилентов, трилентов, двулентов.

Настояват също за по-кратък път до столицата през прохода Петрохан, който ще реши и икономически, и социални проблеми на региона, който е най-обезлюдяващият и един от най-бедните в страната.

Според участници в протеста заради засиления трафик съществуващият път е причина за чести катастрофи.

Казват, че липсата на нормална пътна връзка поставя в изолация Северозапада.

Мариета Георгиева, "Единни за промяна": Да можем да стигаме до всяка точка на България. Така, както и жителите на южната и част.

На входа на Видин участниците в протеста оставиха автомобилите и потеглиха на няколкочасов поход.

Блокираният път на входа на Видин беше причина за километри опашки от автомобили, чакащи да преминат. Организаторите подготвят нови протести.