НОВИНИ

Протест и благотворителни кампании в Първия учебен ден в страната

В празничния Първи учебен ден родители блокираха пътя между общините Кирково и Крумовград в района на село Пашинци и отказаха да пуснат децата на училище. Протестът им е заради лошото състояние на шосето, което е част от републиканската мрежа. В много училища в страната имаше благотворителни кампании, учениците вместо цветя събираха пари за деца в нужда.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:15, 17.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Мащабна благотворителна инициатива в първия учебен ден в Русе. Вместо да купуват цветя за преподавателите си, учениците дариха средствата за изграждането на рехабилитационен комплекс с басейн за деца с увреждания. В каузата се включиха ученици от 20 училища и 15 детски градини, а идеята е на треньора по плуване Илиян Русев.

Илиян Русев - председател на фондация "Александър Русев": Аз вярвам, че има добри хора, аз вярвам, че нещата ще се получат. Трудно, но ще се получат.

Кампания "Подари надежда вместо цвете" в подкрепа на 14 - годишния Иван Христов се проведе в Благоевград. Негови съученици и учители се обединиха около идеята в първия учебен ден да не се купуват букети. Парите за тях ще бъдат дарени за лечението на Иван, който тази година е осмокласник в Математическата гимназия. За лечението му е необходима операция за поставяне на имплант на крака, който струва над 30 000 лв.

Александрина Андонова, ученичка: Реших да дам пари, тъй като е по-добре да се дадат за нещо, за по важна кауза, за някой човек, който има нужда от нея, отколкото за цвете, което ще увехне.
;

17 км между село Пашинци и училището в село Чораджийски, Община Кирково се изминават за 40 минути. В такива условия всеки ден пътуват децата ни, казаха протестиращите. Днес 150 деца не тръгнаха на училище.

Мустафа Юсеин: Детето вечерта като слезе от микробуса, там от ученическия превоз, направо като пиано. Или главоболие, или гадене и повръщане и то всеки ден.

Децата няма да ходят на училище, докато не започне ремонтът, категорични са протестиращите, които дадоха едномесечен срок проблемът да бъде решен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 САЩ обвиняват Русия в намеса преди референдума в Македония
САЩ обвиняват Русия в намеса преди референдума в Македония
Тетрадки с ликове на личности от българската история получиха деца във Варна
Тетрадки с ликове на личности от българската история получиха деца във Варна