НОВИНИ

Протест и извънредна пресконференция на Вежди Рашидов заради уволнения художник

Протест и извънредна пресконференция на министъра на културата предизвика уволнението на художника Владимир Руменов от Националната художествена галерия. Това е станало на 1 юли. Ден преди това той участва в дебат за Закона за културното наследство в "Денят започва с култура" по БНТ, заради който културният министър Вежди Рашидов поиска право на отговор.

bnt avatar logo
от БНТ
20:53, 07.07.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още

На пресконференцията днес министър Рашидов заяви, че не познава Руменов, не е нареждал уволнението му и поиска той да бъде върнат на работа. Рашидов каза още, че с правото си на отговор е реагирал емоционално и е готов да се извини. Министърът заяви, че не е упражнявал цензура и че изпитва уважение към журналиста на БНТ Георги Ангелов. Директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова отрече уволнението на Владимир Руменов да има общо с участието му в предаването на БНТ и посочи като аргумент системни нарушения в работата на Руменов.

Владимир Руменов, художник: Отправяме критики към политиките, които МК има към паметниците на културата, както и към това, че съвсем активно се върви към закриване на Института за недвижимо културно наследство. Убеден съм, че моето уволнение се дължи на това, че аз си позволявам с моите години да говоря свободно и да изказвам своите мисли, своите мнения.
Вежди Рашидов, министър на културата: Прочетох, че аз съм уволнил някакъв колега - не го познавам! Аз нямам по закон правото да го уволня, колеги, той си има ръководител, той си има институция, има си инстанция. Може ли това нещо да се тиражира? Работа на един министър ли е да го прави? Аз я моля да го върне - да видим юридически как може да стане, ако това е страшния проблем. Но никога не съм си позволявал да се бъркам в работата на който и да е директор.

На протеста пред Националната художествена галерия, организиран в негова защита Владимир Руменов не бе забелязан. Потърсен от екипа ни с въпрос би ли приел да се върне на работа в галерията, той отговори, че се нуждае от време да помисли, но ако приеме, ще бъде заради страха си, че ще остане без работа няколко години преди пенсия. Въпреки, че директорът на музея Слава Иванова пое ангажимент да върне на работа Владимир Руменов, недоволните от това решение не се отказаха от протеста и казаха, че не вярват Вежди Рашидов да няма нищо общо с уволнението на художника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите подкрепиха законопроекта за защита на бащинството
Синдикатите подкрепиха законопроекта за защита на бащинството
Световни звезди идват в София за благотворителен концерт
Световни звезди идват в София за благотворителен концерт