НОВИНИ

​Протест и извънредна пресконференция след уволнението на Владимир Руменов

Протест и извънредна пресконференция на министъра на културата предизвика уволнението на художника Владимир Руменов от Националната художествена галерия. Това е станало на 1-ви юли. Ден преди това той участва в дебат за Закона за културното наследство в "Денят започва с култура" по БНТ, заради който културният министър Вежди Рашидов поиска право на отговор. На пресконференцията днес министър Рашидов заяви, че не познава Руменов, не е нареждал уволнението му и поиска той да бъде върнат на работа.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
21:13, 07.07.2016
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Докато в социалните мрежи се организираше протест срещу уволнението на Руменов, министър Рашидов излезе пред медиите, за да каже, че с правото си на отговор е реагирал емоционално и е готов да се извини. Министърът заяви, че не е упражнявал цензура и че изпитва уважение към журналиста на БНТ Георги Ангелов. Рашидов отрече да стои зад уволнението на Руменов - фондохранител в криптата на "Александър Невски", а отстраняването му ден след дебата за Закона за културното наследство определи като съвпадение.

Владимир Руменов, художник: Отправяме критики към политиките, които МК има към паметниците на културата, както и към това, че съвсем активно се върви към закриване на Института за недвижимо културно наследство. Убеден съм, че моето уволнение се дължи на това, че аз си позволявам с моите години да говоря свободно и да изказвам своите мисли, своите мнения.
Вежди Рашидов, министър на културата: Прочетох, че аз съм уволнил някакъв колега - не го познавам! Аз нямам по закон правото да го уволня, колеги, той си има ръководител, той си има институция, има си инстанция.

Директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова заяви, че не е гледала участието на Руменов в дебата и отрече уволнението му да е обвързано с това. Като аргумент за отстраняването тя посочи системни нарушения в работата му. Последното било, че своеволно изпробвал сигналната система на криптатана храм-паметник "Св. Александър Невски" и предизвикал суматоха.

Вежди Рашидов, министър на културата: Аз я моля да го върне - да видим юридически как може да стане, ако това е страшния проблем. Но никога не съм си позволявал да се бъркам в работата на който и да е директор.
Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия: Аз ще направя компромис, за мен това е едно искане, което тепърва трябва да осмисля и да търся юридическия начин. Не мога да ви кажа под каква форма , защото имам нужда от юридически консултации, аз ще ги направя и ще потърся начина той да бъде отново на работа в Националната галерия.

Потърсен от екипа ни с въпрос би ли приел да се върне на работа в галерията, Владимир Руменов отговори, че се нуждае от време да помисли, но ако приеме, ще бъде заради страха си, че ще остане без работа някоко години преди пенсия. Дошлите на протеста пред националната галерия определиха уволнението му като институционален тормоз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов център за видеонаблюдение в София
Нов център за видеонаблюдение в София
Синдикатите подкрепиха законопроекта за защита на бащинството
Синдикатите подкрепиха законопроекта за защита на бащинството