Протест и контрапротест белязаха встъпването в длъжност на новия кмет на столичния район „Младост“. Днес Десислава Иванчева положи клетва пред Столичния общински съвет и обеща да се грижи за опазването на зелените площи в квартала, докато съгражданите ѝ...

Протест и контрапротест белязаха встъпването в длъжност на новия кмет на столичния район „Младост“. Днес Десислава Иванчева положи клетва пред Столичния общински съвет и обеща да се грижи за опазването на зелените площи в квартала, докато съгражданите ѝ от "Младост" протестираха пред общината в нейна подкрепа. Собственици на терени и инвеститори пък поискаха оставката ѝ заради водената от нея политика.

Днес е първият работен ден на Десислава Иванчева като кмет на "Младост". Веднага след като се закле пред столичните общинари, тя обяви приоритетите в управлението си. Това са: ревизия на всички издадени разрешителни за строителство, прозрочност на работата на районната общинска администрация, обслужване на гражданите на едно гише и електронно подаване на документи.

Иванчева е един лидерите на протестиращите срещу застрояването на зелени площи в "Младост", чиято дейност доведе до оставката на предишния кмет - Цвета Авджиева.

Още след като спечели изборите за нов кмет и преди да встъпи в длъжност, Иванчева трябваше да се бори срещу 2 нови строителни площадки. Това предизвика недоволството и на собствениците на имоти, строители и инвеститори. Тази сутрин на протест пред сградата на община "Младост", те поискаха оставката на новия кмет.

Собственици на имоти в "Младост", строители и инвеститори обвиниха Иванчева в некомпетентност, заявявайки, че няма нужното образование и управленски опит, за да заеме този пост. Сред протестиращите е Мария Петрова, която е собственик на имота срещу бл. 19, откъдето през лятото започнаха протестите. Пред нас жената обяви, че съди районната администрация заради спиране на строежа и погазване на закона: "Оспорвам това спиране на разрешението за строеж, до дупка. Аз живота си ще дам за правдата и закона на тази държава. Имам синове, снахи и внуци, те трябва да живеят в нормална България."

Хората отрекоха твърденията на новия кмет, че териториите, отредени за застрояване, са зелени площи. Строителните компании и инвеститори също негодуват от създалата се ситуация и имат намерение да заведат дела срещу Столичната община за милиони обезщетения.

"Протестирам срещу беззаконието. За да съществуват отношения в едно гражданско общество трябва да има закони и те са единствената гаранция, че ние няма да се избием помежду си", Димитър Любенов, собственик на имот в "Младост".

Привърженици на Десислава Иванчева подкрепиха новия кмет и отново се обявиха срещу презастрояването в квартала. Иванчева пък обеща да защитава интереса на всички граждани.

"Всичко, което е законово ще се спазва. Ако те имат някакво съмнение, означава, че съмнение в техните документи или в начина на придобиване на земя", каза тя.

Видео: Хората от Младост са категорични, че ще настояват гласът им да се чува при вземането на решения в районната администрация.

Иванчева обеща също да помогне на собствениците на имоти да получат по-добро и справедливо обезщетение за земите им. Тя се закани да сезира ДАНС заради постъпили сигнали за корупция в районната администрация. Те са получени от граждани, но какво е съдържанието им, кметът не разкри.