Протест срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев се провежда в центъра на София. Със символична верига с фенери недоволните изразяват исканията си пред Министерския съвет. Пред сградата на Висшия съдебен съвет се проведе и контрапротест в подкрепа на Иван Гешев за избор на главен прокурор.

Протестът започна в 18 часа пред Съдебната палата. Шествието премина през площад "Независимост" и приключи пред сградата на Народното събрание. Демонстрантите направиха жива верига от светлина и фенери. Исканията са за нова процедура за избор на нов главен прокурор, както и реформи в съдебната власт.

Според протестиращите, надпревара, в която участва само един кандидат, е предрешена. Отправят се и сериозни критики към работата на държавното обвинение.

Дилян Русев, протестиращ: Не е нормално за всякакви други избори било то за президент, било то за кмет да имаме кандидати, да има телевизионни дебати, да има изслушване, да има програма, а за реално един от най-важните стълбовете в държавата - съдебната власт, това нещо да сме лишени от него като граждани.

По същото време се проведе и контрапротест в подкрепа на кандидатурата на Гешев пред сградата на ВСС. Хората блокираха за около час трамвайните линии. Те заявиха, че нямат конкретни искания, просто застават зад личността на Иван Гешев.

Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев коментира и главният прокурор. Според Сотир Цацаров всеки има право на протест. Той, обаче, отново напомни, че кандидатурата е издигната от прокурорската колегия, която е решила, че тя трябва да е професионална. Според Цацаров няма логика сред протестиращите да бъде бившия правосъден министър Христо Иванов.

Сотир Цацаров, главен прокурор: И понеже говорехме с имена, ще го повторя още веднъж, случва се това, което бе разписано в Закона за съдебната власт по предложение на г-н Христо Иванов, когато той бе министър. Следователно някак ми се струва доста неестествено да протестираш срещу нещо, което се случва по процедура, която си предложил ти самия. Искахме реформа, ето я реформата. Това се случва по тези правила.

Утре ВСС ще изслуша Иван Гешев. Очаква се сутринта отново да има протест.