НОВИНИ

Протест на архитектите

Промени в Закона за културното наследство събраха на протест пред парламента архитекти, археолози и реставратори. Недоволството им е заради законови текстове, според които общините сами ще определят съдбата на обектите, обявени за културно наследство. Промените вече бяха приети на първо четене, а експертите настояват да бъдат допуснати до обсъждането на новите текстове.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
22:16, 14.03.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
протест архитектите

В мотивите към законопроекта вносителите аргументират промените с ограничения капацитет на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Посочва се, че преписките там се движат с години и това забавя проектите. Оттам идва и предложението становищата за обектите културно наследство да се изготвят от местни експерти, работещи в общината.

Проф. Тодор Кръстев, почетен председател на Българския национален комитет на ИКОМОС: Всеки проблем с паметник на културата трябва да се свери с националния документален архив. Този архив е в плачевно състояние, той не е дигитализиран, той се намира в една сграда в хартиен вид и всеки, който се занимава с този проблем било в Харманли, било в Пловдив, било в Бургас, той трябва да дойде в Националния институт и по тоя начин изключително много се затруднява процедурата.

Промяната вече бе приета от Парламента на първо четене, но архитекти, археолози и реставратори не вярват, че общините имат нужния за експертни становища капацитет.

Арх. Яна Топалова: Очевидно е от случая с Пловдив, че не разполагат с такъв капацитет и не е редно.
Проф. Диана Гергова, археолог: Паметниците са с хилядолетна и столетна история и в този смисъл те се нуждаят също от много трайни постоянни мерки, които далеч не са в хармония с честата смяна на администрациите, които имат достатъчно други грижи.

Протестиращите не са съгласни и с предложението липсата на становище в рамките на два месеца да се смята за "мълчаливо съгласие" за намеси в обекти, които са недвижимо културно наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален протест срещу забраната за къмпингуване
Национален протест срещу забраната за къмпингуване
Мелодия от числото Пи
Мелодия от числото Пи