НОВИНИ

Протест на автобусни превозвачи

120 автобуса преминаха в колона през центъра на столицата, за да привлекат вниманието на институциите върху проблемите в бранша. Основните искания на превозвачите са да не се въвеждат за тях планираните тол такси за магистралите и засилени мерки срещу сивата икономика в сектора. Заради масовите фалити на фирми, автобусният парк в страната е на възраст, по-висока от тази в африканските държави, а за 60 общини вече няма превозвачи, твърдят от бранша.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
16:36, 26.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

За три години 50% от превозваческите фирми са фалирали. Причината, според превозвачите - огромният ръст на нерегламентираните превози и липсата на държавна политика срещу сивия сектор. Действащите в момента 800 фирми са на ръба на оцеляването.

Ивайло Константинов - член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи: Всяко поскъпване, каквото и да било, донатоварване на бюджета на автобусните превозвачи ще бъде непоносимо за нас. Проблемът, който имаме датира от много време и тол системата е капката, която преля чашата. Евентуалното въвеждане на тол такси за регулярните превози в страната.

Малко след 12 часа 120 автобуса преминаха през централните софийски улици. Исканията им са за ефективни мерки срещу сивата икономика, ясни правила за разпределяне на субсидиите, нова транспортна схема, промени в Закона за автомобилните превози и без тол такси.

;
Ивайло Константинов - член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи: 50% от бранша е в сивия сектор. Официалната статистика е съвсем еднозначна в тая посока - повече от 20 хиляди автобуса, пет хиляди от които общински и държавни, три хиляди, повтарям 3000 микробуса 8 плюс 1. Какво правят тези миксробуси?

Пред БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски коментира протеста.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Мога да кажа за нашите две теми, категоризация на автогари и коригиране на републиканска транспортна схема в срок от три седмици ще бъдат изчистени исканията.
Протестът днес е само предупредителен, заявиха превозвачите, но ако не постигнат диалог и с останалите институции, ще организират много по-голям национален протест на 10 май.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов лично преговаря с лидерите на парламентарните групи за Изборния кодекс
Борисов лично преговаря с лидерите на парламентарните групи за Изборния кодекс
Всеки, който стреля в името на Господ, стреля срещу Него
"Всеки, който стреля в името на Господ, стреля срещу Него"