НОВИНИ

Близки на жестоко убити излязоха на протест пред Народното събрание

Ще остане ли възможността за намаляване на присъдите на убийци и изнасилвачи след даването на самопризнания? Това ще обсъждат депутатите от правната комисия в парламента днес. Преди заседанието, близки на жестоко убити се събраха на протест пред Народното събрание. Какви са исканията им? - вижте повече от Виктория Бояджиева.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
09:07, 18.09.2019 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

"Справедливост за тихите ангели". Така близки на жестоко убити кръстиха инициативата си. "Тихите", защото приживе никой не ги чул. Сега роднините настояват институциите да ги изслушат. Преди 11 месеца Ваня Министерскa изгуби дъщеря и внучка. Те бяха убити от Викторио Александров - приятелят на дъщеря им. И до сега не се знае каква съдебна отговорност ще поеме виновникът.

Ваня Министерска, протестираща: Очаквам реални действия от целия парламент, от всички парламентарно представени групи, защото проблемът с насилието е вече норма на поведение.

Протестиращите имат 11 искания, а основното е да не се смекчава присъдата на престъпника с до 1/3-та, ако си признае. Това може да стане възможно чрез промени в Наказателния кодекс и премахване на съкратеното съдебно производство. Сред другите искания да се махне опцията за помилване при присъда доживотен затвор и при убийство на малолетни и непълнолетни да не се допуска споразумение.

Ваня Министерска, протестираща: При смяна на закона да е валиден, да е в сила този закон, който е по-строг, а не който е по-благоприятен за дееца.

Зад каузата застават не само протестиращите пред парламента. Бабата на 7-годишната Кристин от село Сотиря, която беше жестоко убита, внесе в Народното събрание 15 000 подписа в подкрепа на инициативата. А зад стените на парламента вече се планира промяна. Има внесени няколко законопроекта.

От ГЕРБ предлагат да се запази съкратеното съдебно производство, но да се увеличи наказанието при убийство или тежка телесна повреда. Законопроектът на БСП е по-драстичен.

Корнелия Нинова, председател на НС на БСП: При тежки телесни повреди, убийства, блудства не се прилага съкратено производство, не се прилага споразумение със съда и се прилага само доживотна присъда без право на замяна.

Според лидерът на БСП в тази случай не трябва да има деление на управляващи и опозиция, защото тази мъка и тези престъпления нямат цвят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътнически самолет на Еър Чайна кацна аварийно във Вашингтон
Пътнически самолет на "Еър Чайна" кацна аварийно във Вашингтон
Експерти: Дроновете са сериозно военно средство
Експерти: Дроновете са сериозно военно средство