Лекари от "Пирогов" излязоха на протест заради прибързаните, според тях, уволнения на техни колеги. Лекарка и две сестри бяха дисциплинарно уволнени, защото са отпратили пациент в тежко състояние, който по-късно е починал. Медиците твърдят, че уволнената лекарка не е отказала помощ, а е пренасочила болния към болницата, в която е бил лекуван. А ако трябва да има наказания, отговорност трябва да понесе и завеждащият спешното отделение.

София

Протестиращите са убедени, че уволненията на лекарка и двете сестри са прибързани, без случая да е преценен докрай. Приемат отстраняването им като назидателна, наказателна акция, която трябва да посее страх. И оправдават действията на колегите си, отпратили носилката с болния, който умира 2 часа по-късно.

Доц. Стоян Сопотенски - нач. Четвърта хирургична клиника, УМБАЛСМ "Пирогов" - Пациентът не е върнат, той е пренасочен.

БНТ: Защо?

Доц. Сопотенски: Ами защото неговото лечение се е провеждало на друго място и най-адекватно лечение би било там, където го познават и може да се продължи лечението.

БНТ: А оправдавате ли начина, по който се е случило това - " Е, тук ли да умре?"

Доц. Сопотенски: Като отношение .. това не може да бъде оправдано, но това дали е истината.
Д-р Милена Димитрова: Уморени сме, отчаяни сме, не ни защитават и в момента сме тук, защото не ни защитават тези, които трябва да ни защитават.

БНТ: Т.е. това е така да се каже общо недоволство и срещу ръководството, така ли?

Д-р Димитрова: И срещу ръководството, което с този акт отново демонстрира, че нямаме сериозна защита.

Уволненията са последната дисциплинарна мярка, смятат медиците. Но ако трябва да се понесе отговорност по случая, първият наказан трябва да е шефът на Спешното отделение.

Доц. Стоян Сопотенски - нач. Четвърта хирургична клиника, УМБАЛСМ "Пирогов": Знаете, че аз бях началник с на спешно отделение. Ами на моето място сега са трима души. Назначени са трима души да изпълняват тази длъжност. Единият, от които д-р Меджидиев, е човекът фалирал болницата в Девин.

Ръководството на "Пирогов" отказа коментар - и за протеста, и за жената отпратена в шоково състояние. От Болница "Св. Иван Рилски", където е лекуван Стоян Добрев обясниха, че нямат спешен портал и кардиологично отделение и препращането към тях не е добро решение.

В битка със здравната система - говори синът на починала пациентка

В битка със здравната система - говори синът на починала пациентка

Днес или най-късно в понеделник се очаква да излязат резултатите от проверките на здравното министерство в "Пирогов" във връзка със зачестилите инциде...

Здравният министър: Подкрепям действията на "Пирогов"

Здравният министър: Подкрепям действията на "Пирогов"

Утре или най-късно в понеделник се очаква да излязат резултатите от проверките на здравното министерство в "Пирогов" във връзка с инцидентите в болниц...