НОВИНИ

Протест на лекари в болница „Св. Мина" в Пловдив

Лекари и служители в общинската болница „Свети Мина" в Пловдив излязоха на протест. Те все още не са получили част от старите си възнаграждения, въпреки че заплатите за последните два месеца са изплатени в пълен размер. В момента лечебното заведение има стари дългове за повече от 2 млн. лева. Собственикът на болницата - община Пловдив няма окончателно становище за бъдещето на болницата. Вижте прякото включване Мариела Хубинова.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
19:45, 03.10.2016 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Последният финансов одит в болницата е от началото на тази година, когато се установяват дългове за над над 3 млн. лева. В края на месец май общинския съвет отпуска един милион за покриване на част от задълженията.

д-р Галина Карауланова - управител на болница „Свети Мина"
Това, което искам е общината да поеме старите си задължения. 2.3 млн има разходи. Това което исках на изслушването е да ни се разреши да направим ДКЦ и да развиваме спешността.
д-р Флора Димитрова
Ние сами не можем да изплуваме, ако общината не ни помогне с 340 хиляди лева до края на годината, за да работим спокойно.

Лекарите, които днес излязоха на протест определиха действията си като предупредителни и поискаха прокуратурата да потърси отговорност от виновните за натрупаните задължения.

д-р Цветан Деведжиев - завеждащ на отделение по кардиология в МБАЛ „Свети Мина"
То си има прокуратура и икономическа полиция. Те трябва да дойдат тук и да обяснят на тези хора кой е виновен за изчезването на парите или за взети и са разпределени. Противоречивата информация за бъдещето на болницата води и до отлив на пациенти. Тази година все по-малко хора търсят помощ тук.

Въпреки трудностите до момента 5 хиляди души са били лекувани в болницата, като в 98 процента от случаите те са приемани по спешност. Сътресенията във финансов план водят и до отлив на кадри.

Росица Андонова - медицинска сестра
Отношението на общината е такова, че ни принуждава да напуснем.

От община Пловдив обмислят как да се покрият задълженията на болницата.

Розалин Петков - зам. кмет на Пловдив:
Търсим средства, които ще преведем на болницата, но в следващия бюджетен период- разбирайте 2017-та година.
- Обединение с болница св. Панталеймон, стои ли на дневен план?
- На дневен ред е и стои като най-реално към момента.

Синдикалните организации съветват медиците да заведат дела и да си извадят изпълнителни листове. Така в случай, че болницата бъде обявена в несъстоятелност служителите ще могат по-лесно да си вземат неизплатените заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриване на академичната година в Алма матер
Откриване на академичната година в Алма матер
Таксиметров шофьор помогна на възрастен човек в Асеновград
Таксиметров шофьор помогна на възрастен човек в Асеновград