НОВИНИ

​Протест на рибари срещу бракониери в Монтана

Едновременно в Стара Загора и Монтана недоволните настояха за криминализиране на улова с мрежи и за промяна в структурата на Агенцията по рибарство и аквакултури. Протестът в Монтана затвори за кратко движението към Дунав мост 2.

bnt avatar logo
от Ренета Иванова, Ради Стоянов
19:45, 22.04.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

В Монтана се намира един от най-големите водоеми в страната. Въпреки огромния му обем, рибата в него намалява.

Валери Спасов, член на централна рибно-опазваща организация: „В един момент се явяват някакви хора, които са 5-6 човека в област Монтана и в нашия район и практикуват незаконен риболов."

Криминализиране на бракониерството ще е от полза и на Агенцията по рибарство и аквакултури, затова служителите й подкрепят исканията на риболовците.

Ростислав Василев, Главен Инспектор „Рибарство и контрол" - Монтана: „Извършваме съвместни проверки, помагаме си взаимно. Това са любители-риболовци, които искат да се опази рибния ресурс."

Протестът в Монтана затвори на два пъти движението към Враца и Дунав мост 2, но за кратко.

„Трябваше да извикаме специалистите."
Марио Антонов, риболовец: „Задължително е да се криминализира риболовът с мрежи, за да може тази пасмина, която толкова години вършее из нашите държавни водоеми, един път завинаги да го приключим това нещо."
Станимир Стаев, риболовец: „И между другото, днес е Международният ден на Земята. Това включва и лова, и риболова, и въздуха, и водата, и земята - всичко. И трябва да има държава, която да се грижи за всичко това."

Според местния отдел на рибната агенция, исканите законови промени ще се случат в най-кратки срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад на шапките
Парад на шапките
Сблъсъци между крайнолеви и полиция в Кьолн
Сблъсъци между крайнолеви и полиция в Кьолн