Десетки малки и средни търговци на горива излязоха на мирен протест в Пловдив. Те са против обсъжданите в Народното събрание промени, които ще задължат всеки един от тях да предоставя големи банкови гаранции, ако иска да продава петролни продукти. Според протестиращите, това ще повиши цената за крайните потребители, а голяма част от малките бензиностанции ще фалират.

Пловдив

В Пловдив пристигнаха дребни търговци на горива от Хасково, Стара Загора, Велинград, Рудозем, Пазарджик.

Алдомир Малинов: Просто ще се откажем, няма да може да продължим бизнеса и спираме дейността.
Ангел Даскалов: 80 процента от колегите са с кредити, кой взимал кредит за един-два камиона, изплаща го.

Десетки цистерни за гориво затрудниха движението на един от изходите на Пловдив. Малките и средни фирми, дистрибутори и търговци на петролни продукти са против предлаганите промени, според които всички, които складират или транспортират горива трябва да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката. За да влязат в регистъра обаче ще трябва да представят и сериозни банкови гаранции.

Георги Паничарски - собственик на бензиностанции от Пловдив: Лично мен ще ме засегне гаранцията, която е непосилна. 500 хиляди лева, за да търгувам с горива и 3 млн. уставен капитал. Презумцията на закона е да се гарантира събираемостта, но проблемът не е в нас, той се крие в производители и вносители.
Апостол Апостолов - собственик на бензиностации от Пловдив: Този закон е убиец на дребния и средния бизнес. Той както в контекста му е заложено е да защитава монопола.

Според протестиращите, ако промените бъдат приети това може да доведе до увеличение на цената на горивата за крайните потребители.

© БТА