НОВИНИ

Протест на майки на деца с увреждания

Пореден протест на майки на деца с увреждания. Тази сутрин те блокираха за кратко пътя Бургас-Созопол. Исканията им- истинска социална политика, която да не ги изправя пред невъзможността да се грижат за децата си.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:32, 09.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Тук сме се събрали само майки, които са се отдали на своите деца. Не искаме да бъдем лични асистенти, искаме промяна. Това заявиха протестиращите на изхода на Бургас.

Гергана Маврова
"Настояваме да се направи Закон за личната помощ и да има средства, които да вървят с човека с увреждания-дали ще е дете, дали ще е възрастен, за да може тези средства той да ги управлява."
Мариана Новакова
"Не искаме много, но все пак да можем да посрещаме нуждите. Всеки месец сме в болниците, правим операции, в къщи."

Причината за недоволството им е програмата Личен асистент. Родителите са на мнение, че тя реално не им е в помощ. "Тази програма ни осигурява асистент, за да можем ние да работим. Кой работодател ще ме наеме за 2 часа, колкото е времето на личния асистент", питат майките. Те заявиха, че допълнителните 300 хил. лева, които новият социален министър Зорница Русинова им обеща, така и не са стигнали до тях. Те поставиха на пътното платно детски играчки, които по-късно бяха махнати по настояване на полицията. Майките бяха категорични, че ако не бъдат чути исканията им ще продължат да затварят пътища и ще организират национален протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 113 г. почина най-старата жителка на САЩ
На 113 г. почина най-старата жителка на САЩ
Глоби за пушене на обществени места в Пазарджик
Глоби за пушене на обществени места в Пазарджик