НОВИНИ

Медиците излязоха на национален протест с искане за по-високо заплащане

Национален протест на медиците се провежда в момента в София. Основното искане е по-високо заплащане. Организатори на протеста са КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Как протича протестът и защо не всички съсловни организации са се включили вижте в прякото включване на Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:16, 07.10.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

На Световния ден за достоен труд на протест излязоха синдикални и съсловни организации. В момента организаторите на протеста са на среща със здравния министър Кирил Ананиев и вице-премиерът Томислав Дончев, на която ще се обсъдят всички искания, които са минимална заплата за медицинските сестри от 900 лв. в общинските болници, 950 лв. в университетските болници и съответно 1100 и 1200 лв. стартова заплата за лекарите. Заплатите са договорени в колективния трудов договор, но не са изпълнени, съобщава КНСБ.

Д-р Иван Кокалов - вицепрезидент на КНСБ: Ако влязат допълнително може би над 200 милиона в касата специално за болничното здравеопазване мисля,че 99% ще бъдат достигнати нивата, тъй като знаете разликата на отделните лечебни заведения.
Милка Василева - председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи: Разпределението на средствата за заплащане е непрозрачно и на субективен принцип. Искаме правила, искаме и контрол.Би трябвало да има точни съотношения в заплащането между лекар, сестра, санитар и не точно в тези стойности, които са дадени в методиката.

Част от медицинските сестри се разграничиха от протеста на синдикалистите, защото според тях това са организации, които обслужват статуквото. Протестът не е подкрепен и от Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските болници, Асоциацията на студентите лекарски асистенти, както и от пациентски организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът за втори път отложи разглеждането на жалбата на Куйович
Съдът за втори път отложи разглеждането на жалбата на Куйович
До 2 месеца ВКС решава за освобождаването на Полфрийман
До 2 месеца ВКС решава за освобождаването на Полфрийман