НОВИНИ

Протест на медиците от болницата в Ловеч

Пореден протест на медиците от Ловешката болница, която се намира в тежко финансово състояние. Те са недоволни от неизплатените им заплати, недостига на лекарства и консумативи, както и заради неясното бъдеще на лечебното заведение. Протестиращите са изпратили до институциите и отворено писмо с призив за трайно решаване на проблема. В него те твърдят, че разработеният през миналата година от Министерството на здравеопазването оздравителен план, на практика не работи.

bnt avatar logo
от Дарина Цветкова
12:10, 25.04.2018
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Ловешките медици не са получавали заплати си за януари, февруари и март. Според прокуриста на здравното заведение д-р Ченко Чоков, от началото на годината, на база оздравителния план, медицинските работници са получавали заплати за миналата година, но изплащането изостава с три заплати. Причините са натрупаните задължения от предходния период.

Д-р Ченко Чоков, прокурист на МБАЛ-Ловеч: Заработките са достатъчно, както са по погасителния план, имаме подписани споразумения с голяма част от т. нар. кредитори за месечни погасявания в рамките на този погасителен план в рамките от 62 000 лв., но последните два месеца се наложи да преведем пари в повече на някои от кредиторите, като НАП и по този начин не успяхме да си покрием ежемесечните задължения.

Д-р Ченков подчерта, че и сега има запор върху сметки, което създава напрежение и несигурност сред персонала, което се отразява и на работата.

Д-р Ченко Чоков, прокурист на МБАЛ-Ловеч: Увеличават се напусналите лекари, медицински сестри, персонал, с което не функционира реално Пневмофтизиатрично отделение, напускат и други лекари, но има и такива сестри и лекари, които се назначили, за да запазим нивото на компетентност на останалите отделения, но тази несигурност ни създава несигурност в навирането на кадри.

Прокуристът твърди, че на този етап болницата разполага с достатъчно лекарства, но опасност за липсата им съществува, защото въпреки договорките и вдигането на запорите от някои кредитори, в началото на всеки месец отново са налагани запори от частни съдебни изпълнители. Работещите в ловешката болница обвиняват за състоянието ѝ местното и държавното управление.

Стела Димитрова, технически секретар в ТЕЛК-Ловеч: Нито кметицата си върши работата, като хората, нито от Министерството взимат някакво отношение, празни обещания, никой не го интересува, дават се обещания на вятъра.

Прокуристът на болницата заяви, че подкрепя протестите на колегите си и днес ще търси решение на проблема в Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната полиция издирва 50-годишен мъж
Столичната полиция издирва 50-годишен мъж
България запазва водещата си позиция за най-ниска задлъжнялост
България запазва водещата си позиция за най-ниска задлъжнялост