НОВИНИ

Протест на миньорите от мина "Черно море - Бургас" заради неизплатени заплати

Протест на миньорите от мина "Черно море - Бургас" тази сутрин. Служителите на въгледобивното предприятие не са получавали заплатите си от два месеца. Засега протестът е над земята, но ако няма гаранция за бързо рееение на проблема миньорите се заканват да слязат в забоя и да блокират безсрочно мината. През декември миналата година 43-ма миньори останаха под земята повече от 24 часа и отказаха да напуснат, докато не получат възнагражденията си.

bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 07.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Първата смяна миньори, която трябваше да слезе в подземните галерии отказа да започне работа . Служителите на рудника настояват да получат пълното си възнаграждение, а не частично плащане.

Тончо Желязков: "Искаме си заплатите и затова. Всеки месец едно и също-лъжат ни тука ще има пари, няма да има, днеска, утре..."
"Примерно аз имам да давам на магазина 500 лева, сега като ми преведат 300 лева аз ще им ги дам и пак няма да ми пише магазина."
"Има хора които не могат да си изпратят сутрин децата на училище. "
Чавдар Миколашев - предс. на КНСБ в мина "Черно Море": „ Бяха за четвъртък, за петък, и то това преля чашата."

От ръководството на рудника са забранили достъпа до минните галерии, за да не останат миньори в забоите, както се случи миналата година.

инж. Русомир Калоянчев - изп.директор на мина „Черно море-Бургас": " Разпоредено е да не се допуска да влезе никой да предприеме такива действия неподчинение, от типа на гладни стачки и да остане вътре. Водим преговори с тях, ние не сме се изолирали от проблемите."

От ръководството на "Мина Черно море" не крият, че рудника е с огромни задължения към НАП. За протеста вече са уведомени "Топлофикация Сливен" и НЕК от където по веригата се очаква да има плащане. Миньорите са категорични, че ако не получат парите си за октомври и ноември ще протестират ефективно под земята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС решава за собствеността на Св. Александър Невски(ОБНОВЕНА)
ВАС решава за собствеността на "Св. Александър Невски"(ОБНОВЕНА)
Победа за френските националисти след първия тур на местните избори(ОБНОВЕНА)
Победа за френските националисти след първия тур на местните избори(ОБНОВЕНА)