НОВИНИ

Протест на музиканти от Софийската филхармония

Протест пред Министерството на културата събра музиканти от Софийската филхармония. Недоволството им е породено от провеждането на конкурс за директор на институцията в последните дни от мандата на правителството в оставка. От Министерството на културата отхвърлиха обиненията в непрозрачност като заявиха, че са спазени всички законови изисквания.

Айше Сали
от Айше Сали
12:24, 20.01.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Близо 2/3 от служителите на Софийската филхармония застават зад протеста на синдикатите и искането за прозрачност при провеждането на конкурса за директор на институцията. Обявата за вакантния пост е публикувана на сайта на Министерството на културата на 14 ноември.

Днес конкурсната комисия, в която има и представители на синдикатите, ще проведе събеседване с четиримата допуснати кандидати. Две от имената в списъка обаче правят най-силно впечатление - настоящият временен директор на Филхармонията Светлина Терзиева и директорът на Русенската опера Найден Тодоров.

Чавдар Нейков, КНСБ: Ние не сме против конкурсите, от самото началото сме искали конкурси, които да се провеждат прозрачно при ясни правила.
Кирил Бинев, КТ "Подкрепа": Непрозрачното в конкурса е по отношение на сроковете, след като се чакаше 10 месеца или 1 година.

Според МК всички изисквания за провеждане на конкурса са спазени. Затова смятат, че няма законово основание за прекратяването му и не намират за основателни исканията на синдикатите. В същото време не всички музиканти са съгласни с протестиращите си колеги. Затова по време на събеседването е организиран и контрапротест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3000 лева глоба след трагедията с хотел Вероника край Варна
3000 лева глоба след трагедията с хотел "Вероника" край Варна
Асеновград може да остане без сол за снега
Асеновград може да остане без сол за снега