НОВИНИ

Протест на няколко столични квартала заради отчуждени за парк имоти

Жители от столичните квартали "Горубляне", "Панчарево", "Симеоново" и "Драгалевци" блокираха днес по обяд движението по Околовръстния път и бул. „Самоковско шосе". Те са недоволни от плановете на Столичната община за изграждане на парк върху частни, а не върху общински имоти. За последните няколко години са протестирали поне 6 пъти пред Столична община и парламента, но без резултат.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:15, 21.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Спорът между жителите на четирите квартала и Столичната община е отдавна. Недоволните твърдят, че още преди повече от 20 години по-голямата част от собствеността им е иззета и общината строи върху нея, без да получат обезщетения.

Жителите на Горубляне и останалите общини 2 пъти за по 5 минути блокираха Околовръстното шосе. Настояват Столичната община да ги обезщети за иззетите имоти. Но тъй като оттам многократно са им заявявали, че това няма как да стане, защото общината няма пари, те ще си търсят правата в Страсбург.

Хората се обявиха и срещу изграждането на парк "Изток" в район "Младост" изцяло върху техните частни имоти, при условие, че има достатъчно общинска и държавна земя за това.

Янита Тарабанова - представител на Инициативния комитет: Взеха ни 80% от земята. Искаме поне върху останалите 20% да ни се разреши да я ползваме реално. А това ще стане, ако тя бъде отредена за строителство. Нека озеленяването и парк "Изток" се направят само върху общинска земя, която е напълно достатъчно в район "Младост".

Опитите ни да се свържем днес с представител на Столичната община останаха без резултат. А недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, ще протестират отново.

Иван Димитров - председател на Инициативния комитет: Оттук нататък всеки ден ние ще се събираме пред общината и парламента. Но тази бавна, мудна и крадлива администрация не искаме да съществува.

Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта за изграждане на парк "Изток", който предвижда зелени площи върху 1250 декара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ предлагат Нов закон за футболното хулиганство
НФСБ предлагат Нов закон за футболното хулиганство
Обратното бягство на сирийските бежанци
"Обратното бягство" на сирийските бежанци