НОВИНИ

Протест на пчелари срещу пръскането против комари

Пчелари протестират срещу пръскането против комари, защото смятат, че химикалите унищожават пчелите им и то в най-активния период за пчелните семейства. В района на Гоце Делчев летателна техника обработва площите по зададен от Агенцията по безопасност на храните график. Пръскането се налага, за да се унищожат разпространителите на болестта нодуларен дерматит, която засегна над 120 ферми в района, а над 850 животни бяха умъртвени. Има ли опасност за реколтата от мед в района, провери наш екип.

bnt avatar logo
от Боряна Черганова
12:25, 10.07.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Пчеларите от Гоце Делчевско са притеснени, че препаратът, с който се пръска срещу комари ще навреди на стопанствата им.

Димитър Джоганов
Защо тея хора не си помислят, че тея пчели, които произвеждат тоя мед, те го събират от дръвчетата, те го събират от маната където пада всяко едно цветче е посетено след като е пръскано това растение и ние го слагаме това на трапезата да ядат нашите деца, ние даваме прополиса и восъка на хората да се лекуват.
Георги Баханов
Проблемът е, че препаратът доколкото ние сме информирани има много дълъг карантинен срок, ние държим пръскането да продължи през септември, когато активният период на пчелите е много по-малък.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха, че ако сега не се пръска срещу комари, заразата от нодуларен дерматит ще обхване много повече ферми в последствие. Увериха, че препаратът е безвреден за бозайници в количествата, в които се прилага.

Веселин Филипов - Агенция по безопасност на храните - Благоевград
Летателните средства те го разпрашават на много фини капки и той седи като облак и съвсем минимално количество от препарата попада върху земята, а по принцип над водоеми също не се третира и над населени места. По принцип препаратът е токсичен за рибите, но в минималните количества, в които той попада, ако попадне изобщо, не е опасен.

Вариантите за предпазване на пчелите е да бъдат затворени в кошерите за периода на пръскане. От Агенцията увериха, че са спазили срока за предупреждение на пчеларите, да подготвят кошерите си.

Веселин Филипов - Агенция по безопасност на храните - Благоевград
Последните три дена, третирания в Гоце Делчев нямаме сигнали за отравяне на пчели. На срещите беше уточнено пчеларите да оставят ясни и видими белези над своите пчелини, така че летците да могат да ги видят.

Пръскането ще продължи в района на Гоце Делчев до края на тази седмица. При необходимост от допълнително третиране на площите ще се създаде нов график, но за това ще бъдат уведомени предварително стопаните на пчелини, казаха от Агенцията по безопасност на храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форум за проблемите на пчеларството
Форум за проблемите на пчеларството
Реакцията на Русия след срещата на НАТО във Варшава
Реакцията на Русия след срещата на НАТО във Варшава