НОВИНИ

Протест на полицаите навръх професионалния им празник

Полицаите протестират навръх професионалния си празник. До недоволството им се стигна, след като синдикалните организации в МВР и ръководството на Министерството не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите, а само за компенсиране на служителите, които сами са си купили униформи.

Николай Минков
от Николай Минков
12:25, 05.07.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Репортерът на БНТ Николай Минков предава, че на протеста са се събрали служители на полицията, жандармерия, гранична полиция, пожарна безопасност, както и синдикатите на транспортните организации. Протестът се провежда на площад „Народно събрание“ с искане за незабавно увеличение на заплатите в сектора от тази година, а не от следващата, както обеща министър Валентин Радев. Друго искане е да се изравнят заплатите между онези в сектора, които са назначени по Закона за МВР и и онези, които са назначени по Закона за държавните служители. Протестиращите искат и да се реши проблемът с униформите им.

Протестът на българските служители на МВР е подкрепен от синдикални организации на съседните ни страни Сърбия и Румъния. Началото на протеста закъсня, защото се изчакваха служителите на КАТ и на пожарната, които се справяха с тежката катастрофа на АМ „Тракия“.

Министър Радев изрази съмнение, че ще може да изпълни всички искания на протестиращите.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Няма напрежение поне от моя страна. Такова усещане имам и от последното заседание на Съвета за социално партньорство, там буквално се договорихме. При последните мои думи се разбрахме по всички въпроси и ги обсъдихме, те не можаха така да се изразя, да дадат заден и казаха - е все пак ще има протести и те ще бъдат на 5-ти. Аз го разбрах това, но вратата е отворена, ние сме диалог и на тях тогава и на вас сега го казвам - да, имат основание, заплатите вероятно трябва да бъдат повишавани и ние сме в диалог не само с тях. Диалогът е двустранен, тристранен буквално от тях към нас, от мен към правителството. Очаквам това да се случи, но не съм оптимист, че ще е през тази година, както те настояват, но от началото на следващата година.

Протестиращите дават знак, че са готови за преговори и уверяват, че с протеста си не целят да нарушат устоите на вътрешния ред.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави служителите на МВР с официалния им празник на страницата си във фейсбук.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл: От срещата Путин-Тръмп очакваме установяването на работен диалог
Кремъл: От срещата Путин-Тръмп очакваме установяването на работен диалог
АПИ: Причините за катастрофата е самозапалването на сметището в Ихтиман
АПИ: Причините за катастрофата е самозапалването на сметището в Ихтиман