Полицаите протестират навръх професионалния си празник. До недоволството им се стигна, след като синдикалните организации в МВР и ръководството на Министерството не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите, а само за компенсиране на служителите, които сами са си купили униформи.

Репортерът на БНТ Николай Минков предава, че на протеста са се събрали служители на полицията, жандармерия, гранична полиция, пожарна безопасност, както и синдикатите на транспортните организации. Протестът се провежда на площад „Народно събрание“ с искане за незабавно увеличение на заплатите в сектора от тази година, а не от следващата, както обеща министър Валентин Радев. Друго искане е да се изравнят заплатите между онези в сектора, които са назначени по Закона за МВР и и онези, които са назначени по Закона за държавните служители. Протестиращите искат и да се реши проблемът с униформите им.

Протестът на българските служители на МВР е подкрепен от синдикални организации на съседните ни страни Сърбия и Румъния. Началото на протеста закъсня, защото се изчакваха служителите на КАТ и на пожарната, които се справяха с тежката катастрофа на АМ „Тракия“.

Министър Радев изрази съмнение, че ще може да изпълни всички искания на протестиращите.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Няма напрежение поне от моя страна. Такова усещане имам и от последното заседание на Съвета за социално партньорство, там буквално се договорихме. При последните мои думи се разбрахме по всички въпроси и ги обсъдихме, те не можаха така да се изразя, да дадат заден и казаха - е все пак ще има протести и те ще бъдат на 5-ти. Аз го разбрах това, но вратата е отворена, ние сме диалог и на тях тогава и на вас сега го казвам - да, имат основание, заплатите вероятно трябва да бъдат повишавани и ние сме в диалог не само с тях. Диалогът е двустранен, тристранен буквално от тях към нас, от мен към правителството. Очаквам това да се случи, но не съм оптимист, че ще е през тази година, както те настояват, но от началото на следващата година.

Протестиращите дават знак, че са готови за преговори и уверяват, че с протеста си не целят да нарушат устоите на вътрешния ред.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави служителите на МВР с официалния им празник на страницата си във фейсбук.