НОВИНИ

Протест на "Правосъдие за всеки" против новите назначения на Цацаров и Гешев

В навечерието на изслушването на Сотир Цацаров за поста председател на антикорупционната комисия беше организиран протест в София на гражданското движение "Правосъдие за всеки". Призивите са против избора на Цацаров и избрания за главен прокурор Иван Гешев. Иво Никодимов проследи протеста.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:13, 02.12.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Протестът е обявен за 18 ч. пред Съдебната палата.

Трудно е да се прецени кои от хората пред зданието са дошли да протестират и кои чакат среща с приятел. Екипът ни не забеляза и членове от организаторите на протеста. Все още не е ясно дали той ще се състои.

5 от неправителствените организации в областта на правосъдието изпратиха писмо до Народното събрание, с което го уведомяват, че се отказват от законовата възможност да дадат становище и да зададат въпроси към кандидата за председател на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Аргументът им е, че според тях, този избор е предрешен.

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев коментира в Брюксел, че няма нищо против нови механизми на контрол на заемащия този пост, които са в интерес на българските граждани. По думите му, главният прокурор не е "безотговорен и безотчетен". В Европейския парламент Иван Гешев участва в конференция за равносметката от 12-те години действие на Механизма за сътрудничество и проверка в България.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 жертви на наводнения в Югоизточна Франция
5 жертви на наводнения в Югоизточна Франция
Започна климатичната конференция в Мадрид
Започна климатичната конференция в Мадрид