Протест на работещите в единствената у нас специализирана болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Педиатри и медицински сестри излязоха пред лечебното заведение за час. Протестът подкрепиха и родители на деца, лекувани в болницата.

Повод за недоволството им са ниските заплати и недостига на кадри. Настояват болницата да получи специален статут и да отпаднат на лимитите за прием. След среща със здравния министър вчера лекарите получиха уверение, че болницата ще получи допълнително финансиране. Промяната на статута ѝ обаче няма да има, защото тя ще е основното ядро на националната детска болница, която се очаква да бъде изградена до 2 години.

д-р Адил Кадъм: Смятаме, че за да сме сигурни, че ще има нова сграда, която да събере всички, трябва първо да се създаде тази болница. При налични специалисти, мисля, че имаме правото на това. Това е първото ни искане, това означава специалният статут. Искаме да отпадне лимитът за хоспитализация. Искаме, когато дойде някой от вас като родител, да не му казваме: "Не мога да ти приема детето, защото имам лимит". Било от здравна каса, било от някой друг. И искаме достойно заплащане на труда ни.


Детската болница ще се влее в новостроящата се многопрофилна болница за деца и така ще получи нов статут. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, по повод започналия протест на лекаритe и медицински персонал. Тя увери, че докато новата болница се строи, нито едно дете пациент няма да остане без лечение.

Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: Ние поехме ангажимент в хода на преговорите и по Националния рамков договор за следващите три години, специален акцент да бъде поставен върху педиатрията, педиатричните клинични пътеки, цените на педиатричните дейности и услуги. Това, което можем да препоръчаме на настоящата специализирана болница, е да предприеме действия да изгради спешно звено, спешни приемни кабинети, каквито в момента няма, тъй като пациентите се приемат директно в специализираните кабинети. Това би облекчило достъпа до лечебното заведение.
Здравното министерство обеща финансова помощ за детската болница

Здравното министерство обеща финансова помощ за детската болница

Единствената специализирана детска болница у нас може да остане без персонал. Предупреждението е на педиатрите, работещи там. Заради ниските заплати и...