НОВИНИ

Протест на рибари в Черноморец

Без централния си плаж остана курортът Черноморец заради новото рибарско пристанище. Жителите на градчето започнаха подписка. От Областната управа в Бургас са изпратили писмо до министерствата - на транспорта, туризма, екологията и регионалното развитие, за съставяне на комисия, която да реши проблема с централния плаж на Черноморец.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:11, 31.01.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Прочутият в близкото минало плаж „Дебелият пясък" е неузнаваем, а пясъкът е изчезнал. Тръгнало е и свлачище. Хората смятат, че причина за тези процеси е рибарското пристанище, разширено и обновено преди три години за 10 милиона лева по европейски проект.

Според протестиращите пясъкът отива в централния плаж, но там се получава заблатяване, защото водата не може да се движи заради преградното съоръжение. Гледната точка на рибарите обаче е друга.

От Института по океанология са изразили становище, че проблемът може да бъде решен.

Стоян Маринов, директор на пристанището: Казват, че може да се поправи, няма непоправими неща. Могат да го направят - с буни ли, с някакви други техни съоръжения ли, но казват, че може да се поправи и е поправимо.

Очаква се комисия от ресорните министерства да направи оглед в Черноморец и да изследва плажа и теченията в морето и да предприеме необходимите действия за спасяване на пясъчната ивица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предаването #EВРОПА се завръща в ефира на БНТ
Предаването #EВРОПА се завръща в ефира на БНТ
След акцията в Столипиново: Четирима арестувани при сделка с хероин
След акцията в Столипиново: Четирима арестувани при сделка с хероин